Nytår og forfrosne forventninger: Det har digtere og forfattere sagt og skrevet om januar

Januars digte og sange taler med om al den sne, der aldrig falder, og de løfter, der aldrig bliver indfriet. De er frostklare vers og visioner midt i den dybe vinter

Illustration: Rasmus Juul
Illustration: Rasmus Juul.

Vær velkommen, Herrens år,

og velkommen herhid!

Sandheds Gud! lad dit

hellige ord

oplive, oplyse det høje

Nord!

Velkommen, nytår,

og velkommen her!

Sådan byder Grundtvig det nye år velkommen. Og sådan bliver det et velkommen til januar, der er den hvide måned, hvor det meste endnu er ugjort. Nytårsaften blev forventningerne skruet i vejret – snart skal de stå deres prøve i virkeligheden.

Man kan træde varsomt ind i det nye år med Grethe Risbjerg Thomsen, som i 1945 skriver om en morgen, hvor sneen netop er faldet og alt endnu er rent og uprøvet:

Vær lidt varsom denne ene

morgen,

træd forsigtigt i den nye

sne;

husk, at her har endnu

ingen gået,

her bli’r alle dine spor at se.

Hun beskriver videre, hvordan denne hvide morgen snart vil gå til, fordi sneen vil blive trampet til a vilde drenge – ”om en timer er her bare søle”.

Vi møder op i jomfruelige januar fuld af gode nytårsforsætter og gode viljer – men sætter os også spor. Vi kan slet ikke lade være, fordi vi skal gå, og fordi ethvert skridt er et mærke i den hvide forskelsløshed. Dog, frosten kan endnu fryse øjeblikket, så det står funklende klart som en iskold vinterdag – med Peter Laugesens haikulignende ord:

Solene hvirvler

gennem

det frostklare rum

Alle signaler

står

knitrende stille

Vinterens flag

stråler

i træernes grene.

Også Klaus Høeck kan som få skrive sneen frem i sine mærkværdige strofer, hvor verslinjer og ord opfører ganske usædvanligt, selvom digtet handler om et af vinterens velkendte temaer, nemlig død og opstandelse:

det hvidstrer

til i januar

af stenbuk sol

og dødsel

hvem skulle tro

at der var liv

bag dette glas

om end

du ved det

jeg ved at

du er død

men jeg tror

at du lever.

Den tro på livet trods død og udslettelse står snart stærk i digternes vinterdigte og bliver snart udfordret. Det er svært at holde troens fane højt, når alt ting mørkner og end ikke månesmil kan løsne op. Hulda Lütken skrev i 1934 digtet ”Vinter igen”:

Vinter igen. Et blygraat Hav,

hvor hvide Maager ilsomt

flakker.

En gusten Sol, saa bleg som

Rav.

Mod Vest en Mur af mørke

Bakker.

Mod Solnedgang en øde Ild,

hvor Skove langsomt bliver

borte.

Og dybt mod Nat det

samme Spild

af Maanesmil og Skygger

sorte.

Mismodet følger lige i hælene på de store forventninger, og den rene sne bliver hurtigt til et beskidt søle, som Risbjerg Thomsen skriver.

Men uanset virkelighedens sjap, så fyger det med sne i dansk digtning, og der opstår en stærk spænding mellem digtenes hvidhed og dagenes realiteter. Digtene gør opmærksom på al den sne, der aldrig falder. Udenfor sidder spurven ikke så stum bag kvist, men kvidrer endnu bag min rude. Vi synger gladeligt om, at ”sneflokke kommer vrimlende”, selvom vi har måttet se langt efter sneen de seneste år. Der er langt fra Aakjærs vintervers til vores verden.

Vi synger med Ingemann, at ”I sne står urt og busk i skjul; det er så koldt der ude”. Vi ved, at Helge Rode har ret, når han skriver, at ”Der er ingenting i verden så stille som sne”. Men hvornår så man sidst et rigtigt snefnug? I min barndom kunne jeg synge med på Poul Henningsens børnesang, fordi jeg vidste, hvad det ville sige at ligge i sin seng og vide. at de andre børn var på kælkebakken:

Nu sner det,

nu sner det,

hver eneste gang

jeg har en streg

og næse på

så sner det

De andre, de andre,

med støvler på og

vanter

de løber nu og slås

med sne

jeg ligger her og venter.

Januar er ikke, hvad den har været. Den viser sit andet ansigt: regn og blæst og sorte skyer. Månesmilet bliver gemt væk i alt det sorte sjip-sjap. Måske er der da endnu mere grund til at tage ned så tung en bog og hviske sammen med Gud. Og så ellers lade rokken gå med den ”nyn og sang”, der så ”vemodsfuldt mod hjertet går.”

Omkring den første dag i hver

måned causerer litteraturanmelder Lars Handesten over, hvad danske digtere og forfattere har sagt og skrevet om den pågældende måned.