Prøv avisen

Jeg blev forført af forførelse

Mathilde Walter Clark. -- Foto: Leif Tuxen.

Mathilde Walter Clark udgiver i denne uge romanen "Priapus -- en forførerhistorie" om en moderne forførertype

Hvorfor har du skrevet din bog?

– Sandheden er, at jeg ikke vidste det, da jeg begyndte på bogen. Som romanforfatter skal der jo være en hemmelighed i stoffet, som gør, at det er interessant at vende tilbage til det. Måske kan man sige, at jeg blev forført af emnet, som jo er forførelse. Fascinationen af det emne har jo været der til alle tider, men jeg synes, at en helt bestemt skruppelløs forførertyper har domineret litteraturen. En mere moderne forførertype er den samvittighedsplagede forfører, som på overfladen lever et pænt og ordentligt liv, hvor skam spiller en væsentlig rolle, fordi forførelse af en vis karakter ikke så godt tåler dagens lys i det moderne samfund. Vi opfatter den som et udtryk for svaghed i karakteren. Tænk Tiger Woods. Og godt gik det jo ikke ligefrem Jørgen Leth, da han frejdigt fortalte, hvad han foretog sig med kokkepigen.

Hvilke bøger læser du selv?

– Jeg læser faktisk utroligt langsomt, så derfor gør jeg mig også umage for at udvælge bøger, som jeg er sikker på er værd at læse, så jeg ikke ligger og fortryder på mit dødsleje. Men jeg elsker at læse verdenslitteratur. Min yndlingsbog over alle er Thomas Manns gendigtning af historien om "Josef og hans brødre". Jeg får desværre ikke læst nok af de danske udgivelser, men jeg læser meget nyere amerikansk litteratur som for eksempel Philip Roth. På det seneste er jeg blevet ret begejstret for sydafrikaneren J.M. Coetzee. I det hele taget er jeg glad for engelsksproget litteratur.

Hvad betyder anmeldelser for dig?

– Der er mange forfattere, der sidder og venter på dem, som om de har skrevet en stil, som læreren skal bedømme. Sådan har jeg det ikke. Men det betyder noget i forhold til muligheden for at få legater, ligesom det betyder noget for anseelsen i fagkredse. Og selvfølgelig går det da ind, hvis de skriver, at det er godt eller skidt. Men for bogens udbredelse er det ikke sikkert, at det er så vigtigt. Bøger kan blive rost til skyerne uden at blive købt. Og omvendt.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk