Forfatter: Jeg elsker alvorstunge bøger med en satirisk kant

Skuespiller og forfatter Anna Neye holder særligt af Dorthe Nors’ værker, der balancerer mellem tristesse og satire

Forfatter: Jeg elsker alvorstunge bøger med en satirisk kant
Foto: Anita Graversen/ritzau.

Hvem læser du gerne?

Jeg er virkelig glad for Dorthe Nors. Hendes to seneste bøger ”Det var så den vinter” og ”Spejl, skulder, blink” har jeg læst flere gange. Hun kan bedre end nogen anden portrættere velfærdskvinden i grundkrise, uden at det forfalder til ren Bridget Jones, for det er jo eksistentielle ting, hun sætter i spil. Det bliver så utrolig genkendeligt. Hun skriver på en måde, så jeg virkelig føler mig set, og det oplever jeg altså ikke særlig tit. Samtidig har hendes bøger ofte en dobbelthed. De er triste, men samtidig satiriske. Det spændingsfelt befinder jeg mig utrolig godt i. Det er i det hele taget en fornøjelse at læse forfattere, der kan få en satirisk kant ind i emner, man normalt ikke må grine ad.

Hvad læser du lige nu?

Lige nu læser jeg med gru ”Eichmann i Jerusalem – en rapport om ondskabens banalitet” af den tyske filosof Hannah Arendt, der skildrer retssagen mod Adolf Eichmann, en af arkitekterne bag holocaust, fra 1961. Bogen er uhyggelig, fordi Arendt viser, hvor ganske almindelig et menneske Eichmann var. Han var godt nok ansvarlig for millioner af jøders død, men det er ikke noget umenneskeligt nazimonster, man møder i bogen. Det er derimod en karrierebevidst, rolig funktionærtype. En mand, der fremstår så ordinær, at han minder om dig og mig. Det er skræmmende læsning.

Hvor læser du?

Derhjemme, i en park, eller på en cafè. Eller et hvilket som helst andet sted. Jeg befinder mig godt med en bog de fleste steder, så jeg har ikke nogen dogmer. Det er egentlig mere tidspunktet i mit liv, der dikterer min læsning. Når jeg har afsluttet et større projekt, som den bog, jeg lige har udgivet, føler jeg ofte et behov for at fylde mig selv op med nye indsigter. For viden er grundlæggende en virkelig fed ting.