Den dag Mai Mercado for alvor blev fodboldfan

Fodboldholdet OB's pokalsejr over FC København i 2007 har været med til at forme konservative Mai Mercado som menneske

Når det handler om at bruge penge på kultur, vil jeg meget hellere bruge penge på at redde fregatten 'Jylland', der er en del af vores kulturarv end bruge penge på gøgl og cirkusartisteri, siger konservative Mai Mercado.
Når det handler om at bruge penge på kultur, vil jeg meget hellere bruge penge på at redde fregatten 'Jylland', der er en del af vores kulturarv end bruge penge på gøgl og cirkusartisteri, siger konservative Mai Mercado. . Foto: Tor Birk Trads.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Jeg genlæste for nylig Tolstojs ”Anna Karenina”. Første gang, jeg læste den, var, da jeg gik i gymnasiet. Det er en fantastisk roman med en detaljerigdom af den anden verden. Jeg har et blødt punkt for russiske forfattere og har læst rigtig meget af for eksempel Tolstoj og Dostojevskij.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på din nogensinde?

Det er ”Brødrene Løvehjerte” af Astrid Lindgren, som min mor læste op for mig, da jeg har i seksårsalderen. Det er en fantastisk bog. Jeg har selv læst den som voksen, og det har været skelsættende for mig at opleve, hvor forskelligt man oplever ting som barn og som voksen. Som barn var det eventyret i historien, der fyldte, mens det som voksen var det med sygdom og død, som optræder i bogen.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

I 2007 vandt fodboldholdet OB pokalfinalen over FC København. Jeg var byråds-medlem i Odense dengang, og sammen med en flok OB-fans tog jeg af sted til København i en bus. Der var et utroligt sammenhold, og jeg har aldrig siden oplevet sådan en eufori til en fodboldkamp.

Da vi kom tilbage til Odense hen under aften, kom hele fodboldholdet ind på rådhuset, og rigtig mange odenseanere var kommet for at hylde deres hold. Her oplevede jeg, hvad et fællesskab kan betyde. Det var kæmpestort. Det var den dag, jeg for alvor blev fodbold- og OB-fan. Jeg kunne ikke drømme om at holde med et andet hold.

Hvilken koncert har du senest været til?

Det var en Ryan Adams-koncert i Falkoner Salen på Frederiksberg i marts. Jeg er stor fan af Ryan Adams. Han laver fantastisk musik.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Jeg synes, at det er vigtigt at understrege, at kulturlivet ikke kun er noget, der foregår på de store scener i København. Den kultur skal vi også passe på, men kultur er i lige så høj grad alle de ting, der sker rundt om i landet, for eksempel på egnsteatrene eller arrangementer i de lokale sognegårde. Her sker mange ting, som er med til at sparke dannelse og kultur ind i vores liv. Men der er desværre en tendens til, at nogle ser ned på kulturlivet i provinsen. Det kan jeg godt blive vred over.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

For nogle år siden blev der i Folketinget bevilget penge til AFUK - Akademiet for uhæmmet kreativitet, hvor man kan uddanne sig i gøgl og cirkus. Jeg må sige, at når det handler om at bruge penge på kultur, vil jeg meget hellere bruge penge på at redde fregatten ”Jylland”, som er en del af vores kulturarv end at bruge penge på gøgl og cirkusartisteri. Den slags er simpelthen for langhåret for mig.