Jeg holder af alternative verdener

Juliane Preislers nye bog, Privatpersoner, er sendt ud til de danske anmeldere op til udgivelsen den 6. januar. Men forfatteren læser slet ikke anmeldelser

Juliane Preisler debuterede i 1983 med digtsamlingen ”Uden”. Nu er hun aktuel med romanen ”Privatperson-er”, der udkommer i det nye år. –
Juliane Preisler debuterede i 1983 med digtsamlingen ”Uden”. Nu er hun aktuel med romanen ”Privatperson-er”, der udkommer i det nye år. –. Foto: Jytte Rex.

I det nye år er Juliane Preisler aktuel med romanen Privatpersoner, som anmeldere på de danske kulturredaktioner lige nu kaster sig over for at have vurderingerne klar til 6. januar. Men hvordan har Juliane Preisler det selv med anmeldelser?

Jeg læser dem ikke selv, siger hun: Men jeg lokker mine nærmeste til at gennemlæse alle anmeldelser, og de sorterer groft. De dårlige anmeldelser bliver smidt langt væk, og dem ser jeg aldrig, for de negative ord bidrager kun til negativitet, og det er ikke godt for min kunstneriske udvikling. På den måde er jeg måske lidt speciel. Men det er nu engang en beslutning, jeg traf for mange år siden. Dog skal det bemærkes, at hvis et familiemedlem fisker en meget positiv omtale frem, så læser jeg den gerne igennem. Rosen er rar.

Hvad skal der til, for at du læser en bog?

Uha, mit litteraturvalg ligger langt fra min egen litterære stil. Når jeg selv læser, vil jeg gerne trækkes ind i en alternativ verden, hvor virkeligheden er en helt anden end den, vi kender til. Jeg vil opleve noget, som jeg slet ikke havde forestillet mig. Derfor er jeg vild med science fiction og fantacy og læser en masse engelske og amerikanske forfattere.

Hvilken bog kan du anbefale andre at læse?

Jeg kan anbefale alle romaner af den amerikanske forfatter C.H. Cherryh. Hun skriver meget gribende og fascinerende i science fiction genren. Hun skal dog læses på engelsk, for hun er ikke oversat. Men det er hele umagen værd.

knudsen@kristeligt-dagblad.dk