Holger K: Jeg kan ikke bare lige sætte mig og læse en halv time

Holger K. Nielsen (SF) læser gerne skønlitteratur, men det kræver sammenhængende tid og ro, for eksempel en påskeferie. Blandt favoritterne er den finske forfatter Sofi Oksanen

Holger K. Nielsen (SF) læser gerne i en havestol på terrassen i sommerhuset.
Holger K. Nielsen (SF) læser gerne i en havestol på terrassen i sommerhuset. . Foto: Anders Brohus/Ritzau foto.

Hvem læser du?

"Jeg er meget glad for den finske forfatter Sofi Oksanen. Hendes beskrivelser af Estland og Finland under og efter Anden Verdenskrig og de personer, der er der, er helt fantastiske."

"I mange år er jeg vendt tilbage til Henrik Pontoppidan også, hans udviklingsromaner fra 'Lykke-Per' til 'De Dødes Rige'. Det er stor dansk romankunst. Og så Klaus Rifbjerg, og jeg må ikke glemme Henrik Nordbrandts digte."

Hvad læser du lige nu?

"Lige her i påskeferien fik jeg læst romanen 'Stoner' af John Williams, som jeg fik af min datter. Den var jeg glad for. Det er en gammel bog, som, efter at den blev genudgivet for et par år siden, er blevet en stor succes – og det er fortjent. Den handler om en universitetslektor i Missouri og hans kedsommelige liv. En bog om en almindelig mand og hans valg, dårlige ægteskab, men også overlevelse ved at fordybe sig i litteraturen. Det er skrevet, så man kommer ind under huden på manden og kan spejle sig i hans problemer. Og det er jo ikke det dårligste ved en bog!"

"Jeg fik også lige læst Adam Holms interviewbog 'Endestation Europa', som jeg fandt meget tankevækkende med sine interviews om Europas situation lige nu."

Hvor læser du?

"Jeg læser primært i mine ferier, for jeg er nødt til at have sammenhængende tid. Jeg er ikke sådan én, der bare lige kan sætte mig og tage en halv time her og der. Der kræves lidt ro. Jeg læser så meget fagligt, som kører rundt i hovedet til daglig, og derfor er påsken og sommerferien oplagte at læse bøger i. Så foregår det ofte i en havestol på terrassen i sommerhuset – så kan jeg nemlig få en pibe tobak samtidig."