Jeg prøver at holde ferie

For forfatteren Naja Marie Aidt betyder sommerferie gensyn med familie og venner. Men hun finder også et par timer til at skrive

Naja Marie Aidt har netop modtaget Nordisk Råds Litteraturpris. Hendes nye bog viser til fulde, at prisen var overordentlig fortjent –
Naja Marie Aidt har netop modtaget Nordisk Råds Litteraturpris. Hendes nye bog viser til fulde, at prisen var overordentlig fortjent –.

Hvordan holder du sommerferie?

"Jeg bor jo i New York, så sommerferien betyder for mig mest af alt gensyn med familie og venner i Danmark. Jeg skal mest være ude på landet, men glæder mig også til at spadsere rundt i København. Desuden skal jeg denne sommer et smut til Sverige og en uge til enten Italien eller Frankrig for at vandre i bjergene."

Hvordan forener du dit kunstneriske arbejde med din familie?

"Når jeg besøger min mor i ferien, er hun sød til at passe mit yngste barn et par timer om dagen, så jeg kan arbejde. Men ellers prøver jeg at holde ferie. Nogle gange skriver jeg om natten. Men jeg er ikke den, der trækker mig væk fra solen og sommerlivet i mange timer om dagen for at sidde på et mørkt værelse og skrive. Det kan jeg gøre på andre tidspunkter. Alligevel får jeg altid lavet meget i ferien. Måske fordi livet er så sorgløst og afslappende, det akkumulerer energi og måske også et andet syn eller blik på mit arbejde."

Hvor meget fylder kunst i din ferie?

"Ikke så meget! Jeg får altid læst meget, men det er sådan set det. I New York er kulturudbuddet enormt, så jeg ser mange udstillinger og teaterstykker, hører meget musik og mange oplæsninger til daglig. Så behovet er ikke så stort i ferien."

Hvad betyder ferie for dig?

"Primært samvær med dem, jeg holder af. Ikke at skulle noget. At bade og sidde ude i de lyse aftener. At have det sjovt og tage en dag ad gangen."

krasnik@kristeligt-dagblad.dk

Sommeren over spørger vi en række kunstnere, hvordan de tilbringer ferietiden.