Prøv avisen
Hvem hvad hvor

Henrik Goldschmidt: Jeg slapper bedst af med en god bog

Den danske oboist Henrik Goldschmidt læser alt fra Anders And til Bibelen. – Foto: Leif Tuxen

Oboisten Henrik Goldschmidt har læst Joseph Roths roman ”Job” et utal af gange, og nu er han ved at omdanne historien til et teaterstykke

Hvem læser du generelt?

Jeg læser mange forskellige forfattere og mange forskellige genrer. Jeg læser for eksempel meget digte. Inger Christensens digte er jeg særligt optaget af. Jeg læser også jiddische digte, gamle jødiske digte, fordi jeg gerne vil sætte dem til musik. Jeg har også fået en bog med arabiske kærlighedsdigte.

Det er vildt interessant, fordi de digte består af meget sanselige ord. Og det ligger meget langt fra den opfattelse af islam, som mange har af en lovreligion, der ikke tillader noget som helst. Men disse gamle sufi-digte er meget erotiske. Og så læser jeg rigtig meget Anders And.

Hvad læser du lige nu?

I øjeblikket læser jeg specielt meget i Bibelen, som jo også er skrevet af forskellige forfattere. Og så har jeg lige genlæst Joseph Roths roman ”Job”. Den har jeg læst mange gange, og i øjeblikket har jeg et særligt forhold til den, fordi jeg er ved at udvikle en teaterforestilling om Job baseret på den roman, som Joseph Roth skrev i 1930.

Det er en immigrationsroman, som handler om den store immigrationsbølge, der kom fra Østeuropa til USA fra 1870 til omkring 1920, hvor de så stoppede for immigrationsbølgen. Den er meget parallel til den store folkevandring og den flugt, som vi ser i verden i dag.

Hvor læser du?

I sengen. Så falder jeg nemt i søvn. Ellers sidder jeg meget i min brune lænestol ved vinduet i stuen. Det holder jeg meget af, hver gang jeg har en ledig halv time. Og hvis et af mine børn sidder i den, når jeg kommer ind i stuen, kigger jeg bare ”ondt” på dem, og så flytter de sig. For de ved, at jeg elsker den stol.