Jeppe Aakjærs boghandel lukker

Siden 1874 er der blevet solgt bøger i Nørregade 6 i København. Nu rammer boghandlerdøden også Atheneum Boghandel og dens brede sortiment af skøn- og faglitteratur

”Butikken har længe haft svært ved at køre rundt økonomisk”, siger Academic Books' direktør, Kenneth Golubov. Billedet viser en student på vej ud af den hæderkronede boghandler, som nu lukker ned.
”Butikken har længe haft svært ved at køre rundt økonomisk”, siger Academic Books' direktør, Kenneth Golubov. Billedet viser en student på vej ud af den hæderkronede boghandler, som nu lukker ned.

En dag i midten af 1920'erne kom Jeppe Aakjær ind ad døren til bogladen lige over for Vor Frue Kirke i Københavns latinerkvarter - ifølge fortællingen med svingende hat.

”Jeg har ledt i alle antikvarer, og jeg kan ikke finde bind 5 i St. St. Blichers gamle værker,” erklærede digteren over for butiksejer og senere betydningsfuld forlægger Ejnar Munksgaard, som svarede ”det var synd, du ikke kom her straks” og hentede et bind frem fra kælderen.

Aakjær blev lykkelig og siden en god ven af huset.

Igennem over et århundrede har boghandelen i Nørregade 6 haft mange litteraturelskende venner af huset, der jævnligt er kommet forbi forretningen for at finde den rigtige bog blandt det store sortiment af akademiske og skønlitterære værker på mange forskellige sprog. Som en af landets største akademiske boghandeler har Munks-gaard, der siden 1979 har heddet Atheneum Boghandel med skiftende ejere, leveret litteratur til hele landet, både til privatpersoner og hospitaler, skoler og universitetsinstitutter.

Men nu er et stort kapitel i dansk litteraturhistorie slut. Forretningen, der i dag ejes af SL-fonden, som driver studieboghandlerkæden Academic Books, lukker til oktober.

”Butikken har længe haft svært ved at køre rundt økonomisk”, siger Academic Books' direktør, Kenneth Golubov.

Der er blevet solgt bøger på den prominente adresse i Nørregade siden 1874, hvor der de første otte år var antikvarboghandel. Lukningen af Atheneum Boghandel begrædes fra mange sider, både i universitetsmiljøet, af forfattere og almindelige kunder, der kommer ind fra gaden.

En af de sidstnævnte er Mathilde Holmen på 33 år, som Kristeligt Dagblad fanger på vej ind i butikken. Hun er kommet i boghandelen i mange år og igen i går på jagt efter en ny roman.

”Det er sørgeligt. Butikken har et godt udvalg, som andre boghandler ikke har. Det er en god måde at blive inspireret på, som man ikke bliver på internettet,” siger hun.

Og netop konkurrencen fra boghandeler på nettet er en central årsag til, at Atheneum, ligesom andre boghandeler i disse år, må bukke under. En anden grund er, at mange af universitetets studieretninger er flyttet ud af latinerkvarteret.

En anden trist kunde er litteraturprofessor Hans Hertel, mangeårig ansat på Københavns Universitet, som også har sat pris på boghandelens brede sortiment.

”Det er en fantastisk vigtig akademisk boghandel, der har hentet ny faglitteratur hjem og lagt det frem, så man kan tage stilling til, hvad der sker i ens fag. Vi er alle medskyldige i lukningen, i og med at vi bruger nettet til at købe bøger. Men pointen med dette sted er, at man kan finde det nyeste og holde bogen i hånden, og det vil jeg gerne betale det ekstra for,” siger Hans Hertel.

Med lukningen forsvinder formentlig den eneste kvalitetsboghandel i København, mener også Tania Ørum, lektor i kunst og kulturvidenskab på Københavns Universitet.

”Jeg har været kunde, siden jeg var studerende. Det er sørgeligt, at den ikke skal være der mere,” siger Tania Ørum og nævner, ligesom Hans Hertel, den tidligere butikschef Sidsel Brun Saugmans rolle i boghandelens historie.

Hun blev opsagt i 2011 efter 43 års tjeneste i den traditionsrige boghandel. Det skete, kort efter at SL-fonden købte boghandelen af Gyldendal, der heller ikke kunne få økonomien til at løbe rundt. Sidsel Brun Saugman var ansat i 1979, da butikken fik medarbejdereje og det nye navn Atheneum, opkaldt efter templet, der blev bygget til visdommens gudinde Athene.

”Da jeg stoppede, var der allerede en stor udfordring fra netboghandeler. Folk kom og kiggede på vores udvalg og gik hjem for at købe bogen billigere på nettet. Konsekvensen er, at der kun er butikker med bøger, tingeltangel og gøgl tilbage,” siger Sidsel Brun Saugman.