Jesper Wung-Sung har skrevet en bog om året, hvor sjælen skal finde sig selv

I Jesper Wung-Sungs nye roman er et efterskoleophold lig med et dannelsesår, hvor forestillinger om livet støbt i barndommens rammer kan briste, og hvor nye normer og forventninger indtræder i tilværelsen. En forvandlingsrejse, man ikke kan undgå at blive fænget af

"Man kan ikke undgå at blive grebet af historien. Ja, det er næsten som at være på efterskole selv," skriver anmelder Damián Arguimbau om Jesper Wung-Sungs (på billedet) nyeste roman "Det år sjæle slår smut".
"Man kan ikke undgå at blive grebet af historien. Ja, det er næsten som at være på efterskole selv," skriver anmelder Damián Arguimbau om Jesper Wung-Sungs (på billedet) nyeste roman "Det år sjæle slår smut". . Foto: Wikipedia Commons.

Jesper Wung-Sung, der har skrevet en lang række yderst populære romaner for såvel unge som voksne, har med sin roman, ”Det år sjæle slår smut”, skrevet en efterskolehistorie på smerten over, at hans søn blev sendt hjem fra Ryslinge Efterskole under corona-nedlukningen.

Det er en fortælling over alt det, som hans søn kunne og burde have oplevet, men hvor han i stedet måtte sidde på sit værelse og modtage online undervisning.

De danske efterskoler er meget populære. Corona-skoleåret 2020/21 var således et rekordår, hvor hele 30.669 unge valgte at starte på en efterskole. Rimeligt skuffende for mange af dem, må man sige.

Romanen handler om drengen Jonathan, der er fuldkommen besat af fodbold. Han er så dygtig med bolden, at talentspejderne allerede har fået øje på ham, og han drømmer om en professionel fodboldkarriere i udlandet i en af de store klubber. Han har meldt sig til en idrætsefterskole med speciale i fodbold, som han glæder sig til at begynde på. Men få uger før skolestart brækker Jonathan benet i en hård tackling og vælger derfor i stedet at begynde på den kreative efterskole, Ruvinge.

Hvor Jonathan i fodboldsammenhænge altid er på toppen, er han på udebane på en kunstefterskole. Hans konkurrencementalitet egner sig ikke særlig godt til et kreativt miljø, og han føler sig kejtet i forhold til de øvrige elever. Men netop ikke at kunne udfolde sig, hvor han er bedst, skaber det rum, han har brug for til at lære nye sider af sig selv. Jonathan har været så fokuseret på fodboldkarrieren, at han nærmest har udviklet OCD, og er så kontrolleret, at han ikke kan slå sig løs, fordi han om nødvendigt altid skal være klar til en omgang træning.

Han bliver betaget af pigen Asta, som ifølge ham selv ikke er en skønhedsåbenbaring, men har en gådefuld personlighed, der betager ham dybt. Hun er lidt rund i det og afskyr sport. Sideløbende får læseren et indblik i Jonathans noget komplekse forhold til sin lettere kriminelle bror, Gabriel, og livet derhjemme, hvor Jonathans tilværelse mest har handlet om fodbold, og så hans perfekte kæreste Dicte, der tydeligvis er ambitiøs på Jonathans vegne, men som ikke giver ham meget modspil.

Alting i Jonathans liv bliver – selvfølgelig, var jeg lige ved at sige – vendt op og ned i løbet af efterskoleåret. Et efterskoleår er hos Wung-Sung lig med et dannelsesår, hvor man i mødet med mange andre unge gør op med nogle af de forestillinger om livet, man havde taget med hjemmefra. Det er for de fleste første gang, de er væk hjemmefra i så lang tid og befinder sig i nye rammer, med andre normer og forventninger.

Der er mange andre bøger om efterskoleoplevelser for unge, lige fra de mere spændingsprægede, som Else Lefsmans ”Heksen på efterskolen”, som handler om en dansk pige, der mest har boet i Afrika, men som kommer til en dansk efterskole og må finde sin plads der, mens et mysterium udfolder sig. Så er der andre, lang mere alvorlige bøger, som Anja Hitz' ”Den dag vi døde”, der med et løst udgangspunkt i den frygtelige kæntringsulykke på Præstø Fjord i 2011 fortæller om tre unges udvikling gennem kærlighed, ulykke og håb.

Fælles for alle romaner, inklusive Wung-Sungs, er en anerkendelse af den livsforvandlende oplevelse, det kan være at tilbringe et år hjemmefra i den alder, hvor man er i færd med at blive klar over, hvem man selv er og hvad man vil med sit liv.

”Det år sjæle slår smut” følger Jonathans dilemmaer og udvikling engageret og intenst. Man kan ikke undgå at blive grebet af historien. Ja, det er næsten som at være på efterskole selv.

Jesper Wung-Sung: Det år sjæle slår smut. 272 sider. 199,95 kroner. Gyldendal.