Jesus er tilbage i skønlitteraturen

Bibelens beretninger får nyt liv i litteraturen for tiden

Bibelens beretninger får nyt liv i litteraturen for tiden.
Bibelens beretninger får nyt liv i litteraturen for tiden. Foto: .

I næste uge udsender forlaget Tiderne Skifter den irske forfatter Colm Tóibins roman Marias testamente på dansk. Romanen om Jesu mor, der også er i finalefeltet til den prestigefyldte britiske litteraturpris Man Booker Prize, er blot det seneste eksempel på, at Bibelens beretninger får nyt liv i litteraturen for tiden.

Listen over andre aktuelle skønlitterære forfattere, der tager udgangspunkt i Bibelen, omfatter eksempelvis også Naomi Alderman, Philip Pullman, nobelprisvinderen J.M. Coetzee, Jim Crace og Richard Beard.

Sally Fraser, litteratur-redaktør for avisen Church Times, forklarer over for Kristeligt Dagblad, at Jesu liv i sig selv er en fantastisk historie.

Litteraturens mulighed for at gå dybere ned i den historie og karaktererne må være det mest fantastiske vovestykke for en forfatter, siger hun.

Bemærkelsesværdigt er det, at litterære sværvægtere som J.M. Coetzee, Colm Tóibin og Philip Pullman har kastet sig over det bibelske univers.

Jeg tror, at de fleste mainstreamforfattere vil have betænkeligheder ved bevæge sig ind på dette territorium, hvorimod prominente forfattere allerede har en stor læserskare og dermed en kommerciel sikkerhed, og de kan derfor være mere modige, vurderer Sally Fraser.

Forfatteren Stuart Kelly er med i juryen for dette års Man Booker Prize.

LÆS OGSÅ: Jeg tav helt stille med, at jeg selv var troende

Han bekræfter, at der har været en markant tendens de senere år til at udgive bøger om Jesus. Han ser både situationen i Mellemøsten og indædte ateister som Richard Dawkins som en del af forklaringen.

Folk kan sige, hvad de vil om nyateismen, men den forklarer ikke, hvorfor denne historie har haft sådan et tag i den menneskelige fantasi gennem 2000 år, siger han til avisen The Guardian.

Stuart Kelly er tilknyttet Edinburghs Napier University som residerende forfatter, og han arbejder for tiden på en bog om religion.

Den tidligere ærkebiskop af Canterbury Rowan Williams har læst flere af de fiktive bøger baseret på Bibelen, og han kan se, hvordan evangelierne er fængslende, blandt andet fordi Guds længe ventede søn ikke som bebudet var den store magtfulde kriger.