Jødisk filmfestival mister støtte

Københavns Kommune har næste år afsat 0 kroner til Copenhagen Jewish Film Festival, som kommunen ellers plejer at støtte. Nu er festivalens fremtid usikker

Festivalleder Anne Boukris taler til en tidligere jødisk filmfestival.
Festivalleder Anne Boukris taler til en tidligere jødisk filmfestival. Foto: Niels Ahlmann .

Spekulationerne er mange på de sociale medier. Er en historieløshed hos nutidens politikere mon årsagen til, at medlemmerne af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg for nylig har besluttet ikke at uddele støtte til Copenhagen Jewish Film Festival i 2019? Bunder det i en hetz mod jøder, afledt af Israel-Palæstina-konflikten? Eller handler det i virkeligheden ”bare” om kroner og ører, og det faktum, at der ikke er nok penge i kassen til at kunne imødekomme alle de initiativer, der har søgt om støtte fra festivalpuljen?

Èt er sikkert. Uden støtten fra kommunen, der de seneste år har udgjort mellem en fjerdedel og en tredjedel af den jødiske filmfestivals budget, skal der kæmpes, hvis den frvilligt funderede festival, der i februar i år solgte omkring 4000 billetter på en uge, også skal finde sted næste år.

Sådan lyder det fra festivalens leder og grundlægger, Anne Boukris, der ikke forstår udvalgets beslutning.

”Vi har i 18 år skabt broer på tværs af kulturer med en international filmfestival, hvor religion får plads, og identitet får plads. Det giver ikke mening, at sådan en beslutning kommer nu, hvor vi ’peaker’ med et etableret produkt, et bredt publikum og også når ud til stærke muslimske og palæstinensiske stemmer,” siger hun.

Selv er hun af den opfattelse, at udvalgets manglende vilje til at støtte festivalen, der ultimativt kan føre en lukning med sig, handler om, at der i kommunalpolitikernes øjne er én festival for meget, der har ordet ”jødisk” i sig. Slaget har altså stået mellem Copenhagen Jewish Film Festival og Jødisk Kulturfestival, mener Anne Boukris.

Begge festivaler har i år fået 100.000 kroner i støtte fra Københavns Kommune, hvor det ved uddelingen blev indsat som kommentar, at støtten var betinget af, at de to festivaler blev ”integreret” med hinanden. Næste år ser fordelingen så anderledes ud.

Mens filmfestivalen er blevet tildelt nul kroner, har Kultur- Fritidsudvalget tildelt kulturfestivalen 140.000 kroner.

Der forelægger ikke nogen officiel begrundelse for dén beslutning, men i en debat på Facebook har et af udvalgsmedlemmerne, Christopher Røhl Andersen (R) netop begrundet sin opbakning til beslutningen med, at der lå ansøgninger fra to jødiske festivaler i bunken, og at der findes andre filmfestivaler, for eksempel CPH DOX. Dét argument giver Anne Boukris ikke meget for – for selvom ordet ”jødisk” er fælles, er der tale om vidt forskellige festivaler, mener hun.

Ifølge Alternativets Niko Grünfeld, der er kultur- og fritidsborgmester og udvalgets formand, handler det om politiske prioriteringer.

”Der var enighed om at støtte de festivaler, der nu har fået støtte. Der var ikke opbakning til den jødiske filmfestival, og udvalgets beslutning bakker jeg op om,” siger Niko Grünfeld.

Til spørgsmålet om, hvorvidt det har betydet noget, at en anden jødisk festival også var på ansøgningslisten, lyder hans svar:

”Der har været forskellige snakke, hvor partierne hver især argumenterede for og imod de festivaler, der havde søgt støtte. Jeg husker ikke, at det skulle have været et særligt argument,” siger Niko Grünfeld og tilføjer, at han ikke kan referere argumenterne fra de ”fortrolige samtaler”.