Prøv avisen

Johannes Riis: Vi er for bange for at gå glip af noget

Johannes Riis ved Gyldendals efterårsreception i 2014. Foto: Liselotte Sabroe

Ved Gyldendals traditionsrige efterårsreception talte forlagsdirektør Johannes Riis om historieløshed i den digitale tidsalder

Gyldendals efterårsreception er et arrangement, der gerne samler hele det litterære landskab af forfattere, anmeldere og forlæggere. I går eftermiddags mødtes de af bogbranchens godtfolk, der ikke var taget til Kulturmødet på Mors, så i gården hos landets største forlag i Pilestræde i det indre København.

Forlagsdirektør Johannes Riis holdt sin traditionsrige tale, som i år drejede sig i år om den frygt for at ”misse” noget, som de sociale medier har skabt og den historieløshed, der vinder frem, når gamle værdier udvandes.

”Det er som at stå foran et bugnende tagselvbord, og det gælder, hvad enten vi taler om køn, nationalitet eller kultur; der eksperimenteres med identitet som aldrig før, frygten for at gå glip af noget gør sig igen gældende, frygten for at vælge og lægge sig fast på noget og undersøge mulighederne i det, man har valgt. Det kan forveksles med frihed. Men som en klog kvinde lærte mig for mange, mange år siden: ’Freedom is not necessarily lack of restraint.’ (fravær af begrænsning giver ikke nødvendigvis frihed, red.)”

Heldigvis havde han også et middel:

”Bøgerne er det bedste modtræk til rastløsheden og utålmodigheden. Men en bog stiller krav for at åbne sig for os, den kræver tid af os. Hvad enten vi taler om en roman eller en historiebog, hvad enten vi læser den på papir eller på skærm, eller hører den oplæst, forlanger den opmærksomhed. Den forlanger, at vi samler os, koncentrerer os og fordyber os, ellers nægter den at give det fra sig, den har at byde på,” sagde han blandt andet.

På programmet for efterårets udgivelser er blandt andet nye bøger fra Erling Jepsen, Mette Moestrup og Naja Marie Aidt, Jens Chr. Grøndahl, Tom Buk-Swienty og Bjarne Reuter.