Prøv avisen

Juleballet med dunkel fortid

Historien om Nøddeknækkeren udspiller sig til juleaften i et velstående borgerhjem i 1800-tallet, hvor datteren Clara drømmer om nøddeknækkerprinsen, som tager hende med til Slaraffenland. Foto: Keld Navntoft

"Nøddeknækkeren er juleballetten over dem alle. Og samtidig en af verdens mest kendte balletstykker

Oprindeligt er historien om Nøddeknækkeren dog skrevet som et eventyr (kaldet Nøddeknækkeren og Musekongen) af den tyske romantiske forfatter E.T.A. Hoffmann i Berlin 1816. En ganske uhyggelig historie, som den kendte franske forfatter Alexandre Dumas 28 år senere skrev sin egen version af. Og det blev denne version, som den russiske komponist Tjajkovskij i 1892 skrev om til en ballet i en langt mere idyllisk og eventyrlig tone. Uropførelsen stod den 18. december samme år i Sankt Petersborg.

LÆS OGSÅ: Juleeventyret over dem alle

Balletten blev dog ikke en succes i første omgang. Et 20 minutter langt udpluk valgt af Tjajkovskij selv vandt dog gehør. Først i de sene 1960 ere blev Nøddeknækkeren pludselig populær, og balletkompagnier over hele verden begyndte at opføre den i fuld længde, typisk omkring juletid. Historien udspilles nemlig juleaften i et velstående borgerhjem i 1800-tallet, hvor datteren Clara drømmer om nøddeknækkerprinsen, som tager hende med til Slaraffenland.

Siden er Nøddeknækkeren blevet opført i talrige versioner, også som teater og spillefilm. Opførelsen har desuden nydt stor succes i en hiphopversion, oprindeligt opført på Aveny-T i København i 2003.

Julemåneden er fuld af kultur. Hver dag fortæller kulturredak-tionen derfor en lille historie om baggrunden for nogle af de mange begivenheder og traditioner.