Prøv avisen

Juleeventyret over dem alle

Aalborg Teater opfører Charles Dickens klassikeren Et Juleeventyr. Foto: Henning Bagger

Der findes mange gode juleeventyr, men ét af dem hæver sig over alle andre: Charles Dickens Et juleeventyr fra 1843, der stadig bliver genoptrykt og er blevet omdannet til både film, teater, opera og mange andre medier

Historien beskriver, hvordan den sure og nærige forretningsmand Ebenezer Scrooge forandrer sig fuldstændigt efter det overnaturlige møde med fortidens, nutidens og fremtidens ånd.

Fortællingen rummer glæde og varme, men mindst lige så meget fortvivlelse, kulde, sorg og død, så når den alligevel fik øjeblikkelig og udbredt succes, skyldtes det ikke mindst, at Dickens var tidens litterære superstjerne og den eneste, måske endda den første overhovedet, som tog rundt i både USA og Europa på oplæsningsturné.

LÆS OGSÅ: Peters Jul er rigtig jul

Eventyret kom desuden på en tid, hvor der herskede en udbredt nostalgisk længsel efter de juletraditioner, som var forsvundet under den britiske leder Oliver Cromwells dybt religiøse styre. I 1820erne og 1830erne udkom således flere juleeventyr, som imødekom denne længsel. Men banen blev først for alvor gjort klar til Dickens, da dronning Victorias tyskfødte mand, prins Albert, i begyndelsen af 1840 erne gjorde juletræet populært i Storbritannien. Samtidig blev julekortet opfundet og traditionen med julesalmer genopfundet.

Historien er siden blevet anset som den direkte årsag til, at de britiske og amerikanske juledage igen blev brugt på fælles fejring efter en årrække præget af ædruelighed og formørkelse.

Julemåneden er fuld af kultur. Hver dag fortæller kulturredak-tionen derfor en lille historie om baggrunden for nogle af de mange begivenheder og traditioner.