Prøv avisen
Bog

Julen - også gaveræset - er udtryk for glæde

5 stjerner
Jørgen Carlsen har skrevet en fin lille bog om, hvad der er den egentlige grund til juleglæde. Foto: Kåre Viemose/Scanpix

Højskoleforstander Jørgen Carlsens ”Glædens fest” er den helt rigtige adventsgave, hvor han forkynder juleevangeliet så rent og purt

At Jørgen Carlsen, Testrup Højskoles navnkundige forstander gennem nu snart mange år, er en mand med flere talenter, er helt sikkert kendt og værdsat af både unge og ældre ud over det ganske land.

Alligevel vil det nok komme bag på nogle, at han nu også har kastet sig ud i at lave en julekalender. En julekalender for voksne, vel at mærke.

Jørgen Carlsen har kaldt sin julekalender for ”Glædens fest”, og han har, som det sig hør og bør for en julekalender, inddelt den i 24 afsnit, som man så passende kan læse et afsnit af hver dag i hele adventstiden frem til juleaften.

Eller endnu bedre - læse op for hinanden, så man i fællesskab kan komme i den rette julestemning.

Jørgen Carlsen viser sig nemlig at være en rigtig juleelsker. Han finder, at al den lirumlarum, der hører den fælles folkelige julefejring til med gaveræs og julefrokostforstoppelser, er herlig og helt uden græmmelse skal tages ind i store, glade doser.

Jørgen Carlsen er ingen Jeronimus, der beklager sig over overforbrug og selvforkælelse. For ham er julen i alle dens former udtryk for glæde - hverken mere eller mindre.

Men når det er sagt, så er det rigtignok helt andre toner, der lyder fra Jørgen Carlsens fortælling om, hvorfor julen er så mageløs en fest.

Den lille fine bog lader ikke et øjeblik læseren i tvivl om, hvad der er den egentlige grund til juleglæde. Jørgen Carlsen forkynder juleevangeliet så rent og purt, så ligetil og så smittende livsbekræftende, at man kan sidde og blive helt ked af, at han ikke har sin egen prædikestol ikke bare i adventstiden, men hver eneste søndag hele året rundt.

I sit forord skriver Jørgen Carlsen:

”Hele tanken bag denne julekalender for voksne er at levere et bidrag til eftertanke, når vi oplyste moderne mennesker bliver spurgt om, hvorfor vi fejrer jul. Det er klart, at svaret har en hel del med kristendommen at gøre. Det kommer næppe bag på nogen. Alligevel er det måske meget godt at blive mindet om det. Det kan jo være, at du midt i al juletravlheden kommer til at glemme, at du godt vidste det. Og det ville da være ærgerligt, hvis du ikke var bevidst om, hvor glad du i grunden har grund til at være.”

Jørgen Carlsen er ikke selv i tvivl om grunden, og hans fortælling om kristentroens juleglæde kommer rundt i mange hjørner. Nogle overskrifter giver et fingerpeg:

”Kirkeåret kommer os i forkøbet”, ”Glæden som livets fortegn”, ”Hvad smartphonen også kan bruges til”, ”Begik du livet?”, ”Vi er i Himmelen”, ”Hurra for eksistensfråseriet”, ”Kan man give sig selv en gave?”, ”Julefreden i Flanderen 1914”, ”Epifani”,”Gudsbarnet eller menneskesønnen?”.

Ganske særligt bevægende er det afsnit, hvor Jørgen Carlsen citerer alle seks vers af ”Hjerte, løft din glædes vinger”.

Salmen, der er Jørgen Carlsens personlige yndlingsjulesalme, er skrevet af den tyske salmedigter Paul Gerhardt i 1653, netop som han er blevet præst i Mittenwalde. I den landsby var byens husstande i den lige afsluttede Trediveårskrig blevet reduceret fra 245 til 42, og her måtte Paul Gerhardt selv lægge fire ud af sine fem børn i graven.

Alligevel kan han skrive ”I, som tunge stier træde/ stands og hør:/ Her er dør/ til den sande glæde”.

Jørgen Carlsen kan gøre det begribeligt, hvorfor netop julens budskab kan bringe trøst og glæde selv til de mest fortvivlede.

For ganske vist er vore forhold i det endnu så trygge og fredelige og velstående Danmark så helt anderledes end forholdene i Mittenwalde på Paul Gerhardts tid. Men også vor tid har sine udfordringer til livsmodet og juleglæden.

Som Jørgen Carlsen lader forfatteren Villy Sørensen udtrykke det: ”Det er godt, at vi har fået det bedre. Men det ville være bedre, om vi havde fået det godt!”.

Jørgen Carlsen er let at læse, men der er tyngde i hans ord. ”Glædens Fest” er den helt rigtige adventsgave.

kultur@k.dk