Julesalmer udsat for nænsom jazz

På stjernetæpper lyseblå hedder en jule-cd, som Den Danske Salmeduo udgiver i dag. Duoen har eksisteret i 15 år, men det er først nu, de har taget fat på julens salmer. Det skyldes frygt for at blive beskyldt for at ville kommercialisere, og så at julesalmerne altså er noget helt særligt

Klarinettist Christian Vuust (tv.) og pianist Hans Esbjerg holder begge meget af julen og ikke mindst af julens salmer. Alligevel har de skullet tage et langt tilløb til at lave en decideret jule-cd, selvom det ikke har skortet på opfordringer.
Klarinettist Christian Vuust (tv.) og pianist Hans Esbjerg holder begge meget af julen og ikke mindst af julens salmer. Alligevel har de skullet tage et langt tilløb til at lave en decideret jule-cd, selvom det ikke har skortet på opfordringer. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

Der er ikke antydning af hverken engle, juletræer, rødt eller grønt på cd-coveret.

Det er naturligvis helt bevidst fra Den Danske Salmeduos side. Ganske vist har de for første gang i deres 15-årige karriere indspillet en jule-cd, men det med julen har en tendens til at blive alt for meget, for overlæsset, mener de, og derfor vil de gerne underspille den lidt. De vil helst ikke signalere for meget nisser og bjældeklang.

Saxofonist og klarinettist Christian Vuust og pianist Hans Esbjerg holder begge meget af julen og ikke mindst af julens salmer. Alligevel har de skullet tage et langt tilløb til at lave en decideret jule-cd, selvom det ikke har skortet på opfordringer fra deres efterhånden store og trofaste publikum rundt om i landets kirker.

"Der er så meget kommercielt forbundet med julen, og vi har nok haft en indbygget nervøsitet for at blive beskyldt for bare at ville tjene penge", siger Christian ­Vuust, mens vi sidder i duoens faste øverum i kælderen i en ældre beboelsesejendom i det indre Aarhus, hvor Christian Vuust bor med sin familie ovenpå.

"Og så er der altså også det, at julerepertoiret godt kan virke meget fortærsket. Der kommer jo tonsvis af julemusik på markedet hvert eneste år, og vi har ikke lyst til at lande i bunken af behagelig baggrundsmusik", siger Hans Esbjerg og tilføjer om baggrunden for, at de så alligevel har valgt at indspille 15 af julens kendte salmer på cden På stjernetæpper lyseblå, der udkommer i dag:

"Det skal ikke være flødelækkert det hele, og jeg mener, at vi har noget at byde på, som giver salmerne ekstra dybde. Det, vi gør, er jo, at vi piller melodierne fra hinanden og sætter dem sammen på vores helt egen måde".

Salmeduoens helt egen måde byder denne gang således blandt andet på Barn Jesus i en krybbe lå udsat for op-tempo og balkanrytmer, Hjerte, løft din glædes vinger som firstemmig koral udsat for klaver og fire træblæsere, Det kimer nu til julefest med afsæt i Bachs univers med to stemmer, der fletter sig ind imellem hinanden, og Glade jul, dejlige jul med et meget folkloristisk præg.

Nogle af arrangementerne er de hver især kommet med idéer til, men de fleste er vokset frem under deres mange fælles øveseancer op til indspilningen, der foregik i den svenske højsommer i et studie i Gøteborg.

"Vi har ønsket at give de gamle, kendte melodier en friskhed, og undervejs har vi genopdaget dem på en måde, så det faktisk er lykkedes", siger Christian Vuust.

I det instrumentale univers arbejder duoen først og fremmest med at bryde rytmer op og lægge pauser ind nye og overraskende steder. Udtrykket er meget minimalistisk, og der er en tilstræbt ro og nænsomhed over deres jazzede genfortolkninger.

"Jeg opfatter det som en stor styrke, at vi ikke har teksterne med, især når det gælder julesalmerne. For selvom vi har fokus på musikken, er teksterne der jo stadigvæk inde i folks hoveder. Det giver en særlig lydhørhed, tror jeg", siger Christian Vuust.

Måske fordi jule-cden har været så længe undervejs og har været forbundet med tvivl og indbygget modvilje, er glæden over resultatet mærkbar hos begge de to musikere.

"Med julesalmerne har vi fat i noget af det mest danske, men desværre oplever jeg, at mange unge ikke kender salmerne særligt godt. Jeg håber, at vores lille bidrag kan være med til at holde liv i dem lidt endnu", siger Hans Esbjerg.

Han er helt på det rene med, at duoen i nogles optik er ude på dybt vand, når de rører ved den gamle jul, men at de gør det, fordi de virkelig mener, de har noget nyt at bidrage med.

"Det er klart, at vi satser lidt mere med det her album, end vi har gjort tidligere, fordi de fleste danskere har så mange minder, der er bundet op på julesalmerne. Men det har virkelig været en stor glæde at arbejde med det her repertoire, som på en måde er vores allesammens fælles udgangspunkt, uanset hvad vi tror på", siger Christian Vuust.