Julian Barnes taler til menneskeheden

Årets Man Booker-prisvinder er garanten for, at det er litteraturen med stort L, der bliver hyldet med den største pris for engelsksprogede forfattere

Den engelske forfatter Julian Barnes modtog tirsdag aften den prestigefyldte Man Booker-pris for bogen ”Når noget slutter”, der udkommer snart på dansk. – Foto: .

På en måde er slutningen også en begyndelse. Når noget slutter (The Sense of an Ending) er titlen på bogen, som i fjerde forsøg sikrede den engelske forfatter Julian Barnes Man Booker-prisen, der blev uddelt tirsdag aften.

Den prestigefyldte pris gives til den bedste engelsksprogede bog, som er udgivet i Commonwealth-landene samt Irland. Med andre ord i alle engelsktalende lande i verden bortset fra USA.

LÆS OGSÅ: 10 mesterværker, du aldrig får læst

Barnes bog er en lille kompakt sag, som kun sniger sig op på 150 sider takket være små sider og stor skrift. Men indholdet giver bogen format. Historien kredser om, hvor ukomplet ens hukommelse kan være. Her set gennem hovedpersonen Tony Webster, som læserne først møder som teenager og igen som pensionist, hvor han bliver tvunget til at forholde sig til begivenheder omkring sin første kæreste, der forlod ham til fordel for hans bedste ven. Sådan lyder den korte beskrivelse, men med Julian Barnes er der mange flere overraskende dybder i den historie.

Julian Barnes selv var klædt i smoking til gallafesten i Londons Guildhall, hvor han kvitterede for prisen.

Jeg er lige så lettet, som jeg glad, sagde forfatteren, som tidligere har omtalt prisen som fisefornemt bingo.

Prisen har også før været under kritik for, at det mere er læsevenlighed end litteratur, som får prisen. I sidste uge fik debatten endnu et skub, da litteraturfolk annoncerede planer om en konkurrerende litteraturpris på ligeledes 50.000 pund (425.000 kroner), som skal fokusere mere på selve litteraturen.

En del af kritikken er, at Man Booker-juryen hvert år har en ny formand, som ikke nødvendigvis kommer fra den litterære verden. I år var det Stella Rimington, der er tidligere leder af den britiske efterretningstjeneste, og hun har sammenlignet intrigerne i forlagsverdenen med KGB, da den var på sit højeste.

Om vinderbogen sagde hun i sin motivering, at den tegner til at blive en klassiker i engelsk litteratur.

Bogen er udsøgt skrevet med en veltænkt handling, og den afslører nye dybder ved hver genlæsning. Vi mener, at det er en bog, der taler til menneskeheden i det 21. århundrede, fastslog juryformanden.

Julian Barnes optræder stadig mere sjældent offentligt og har i modsætning til de andre nominerede forfattere ikke deltaget i læsermøder. Som han skriver i et svar på ønsket om et interview til Kristeligt Dagblad, så er det over tre år siden, han holdt med at give interview til pressen. Værkerne må tale for sig selv. Han har udgivet 10 romaner og flere essaysamlinger, herunder Ikke noget at være bange for om sit forhold til døden.

LÆS OGSÅ: Miniforlag satser på kvalitetslitteratur

Når noget slutter kommer inden for de næste to uger på forlaget Tiderne Skifter. Forlaget udsendte tidligere i år en rigt illustreret bog med essay af Julian Barnes om kunst. Bogen er blevet til på opfordring fra Claus Clausen fra forlaget, som med den prestigefyldte pris håber, at forlag i andre lande også vil visse interesse for den bog.

norum@k.dk

Kristeligt Dagblad bringer en anmeldelse af Julian Barnes Når noget slutter, så snart den udkommer fra forlaget.