Prøv avisen
Bog

Julie Sten-Knudsen byder på let og enkel økopoesi

4 stjerner
Julie-Sten-Knudsen debuterer med sin digtsamling 'Hjem er en retning'. Foto: EHRBAHN JACOB/POLFOTO

En af de helt store kvaliteter ved Julie Sten-Knudsens tredje digtsamling, ”Spor efter fugle”, er den måde, hvorpå den med stor lydhørhed og opmærksomhed giver indblik i et jegs indtryk af omverdenen og oplevelser fra et hverdagsliv, med alt, hvad det indebærer af umiddelbarhed, pludselig klarhed, omsorg og politisk bevidsthed.

Overbevist af letheden og enkeltheden i stemmeføringen lader man sig i lange stræk bære frem af det flow af sansninger, registreringer, refleksioner, erindringer, snapshots, store og små begivenheder, personlige og politiske forhold, der som oftest ubesværet glider ind og ud af hinanden og digtene: kærlighed, sociale forhold, flygtningekrise, dagliglivet, hus og have, naturen og klimakrisen.

Mange ting er således på spil – og ikke alt er lige interessant – men gennemgående for værket, dets grønne tråd, om man vil, er dog sidstnævnte, nemlig naturen. Som mange af hendes kollegaer, blandt andre Liv Sejrbo Lidegaard, Sigurd Buch Kristensen og Rasmus Nikolajsen, undersøger og udforsker Sten-Knudsen nemlig alle de forbindelseslinjer, der findes på tværs af den menneskelige og ikke-menneskelige sfære, naturen og kulturen, og kredser om alle de skadelige og uskadelige spor (duftspor, fodspor, blæsten gennem huset, bilstøj, plastic og forurening), som naturen og særligt mennesket efterlader. Vi både påvirker og påvirkes af verden, lyder den grundlæggende tanke; mennesket og naturen er ikke adskilte, men på forskellige måder – og på godt og ondt – foldet ind i hinanden.

Andre læser lige nu