Jyske symfonikere binder an med Mahler

Aarhus Symfoniorkester, Randers Kammerorkester og Prinsens Musikkorps skriver musikhistorie ved at opføre Mahlers 8. symfoni

Aarhus Symfoniorkester, Randers Kammerorkester og Prinsens Musikkorps skriver musikhistorie ved at opføre Mahlers 8. symfoni.
Aarhus Symfoniorkester, Randers Kammerorkester og Prinsens Musikkorps skriver musikhistorie ved at opføre Mahlers 8. symfoni. Foto: .

Mahlers 8. symfoni med tilnavnet Sinfonie der Tausend, der blev opført første gang i München i 1910, er et af musikhistoriens mest monumentale værker. Det kræver mere end et almindeligt udstyret dansk symfoniorkester at spille Mahlers 8. og dertil kommer et stort kor og ikke færre end otte solister, og derfor er værket bestemt ikke hverdagskost.

Symfonien blev opført første gang i Danmark så sent som i 1972 og bliver først nu, hvor Aarhus Symfoniorkester har sat den på sit sæsonprogram, for første gang opført uden for hovedstaden.

LÆS OGSÅ: Klassisk med rabat

Det har længe været et meget stort ønske for os at spille Mahlers 8. og vi er ovenud begejstrede for, at det nu kan lade sig gøre, siger musikchef Palle Kjeldgaard, Aarhus Symfoniorkester.

Han går sammen med Randers Kammerorkester, Prinsens Musikkorps, Den Jyske Operas Kor, kirkekorene fra Aarhus Domkirke, Vor Frue Kirke, Aarhus, Sct. Pauls Kirke, Aarhus, Helligåndskirken, Aarhus, Thisted Drenge- og Mandskor, Herning Kirkes Drengekor samt studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium om opgaven. Dertil kommer otte danske og internationale sangsolister. I alt vil mere end 300 sangere og musikere medvirke, når Leif Segerstam skal dirigere værket i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus den 3. og 4. maj næste år. Når det kan lade sig gøre at opføre Mahlers 8. symfoni i Aarhus nu, hænger det blandt andet sammen med, at Aarhus Symfoniorkester har fået et stort symfonisk orgel.

Om sin 8. symfoni har Gustav Mahler selv sagt: Jeg har aldrig komponeret noget lignende. Den får alle mine andre værker til at ligne indledende stadier. Det var en vision, der ramte mig som et lyn, og det hele stod straks klart for mig. I indhold og stil er det aldeles forskelligt fra alle mine andre værker.

Vi forventer stor opmærksomhed omkring opførelserne af Mahlers 8., og de vil komme til at stå som en del af Aarhus Symfoniorkesters indsats for at gøre Aarhus til Europæisk Kulturhovedstad 2017, siger Palle Kjeldgaard.

Aarhus Symfoniorkester kan i øvrigt se frem til en sæson med mange udenlandske gæster, ikke mindst på dirigentpodiet. I næste måned tager orkestret afsked med sin chefdirigent gennem ni år, Giancarlo Andretta, der ikke har ønsket at forlænge sin kontrakt. Palle Kjeld-gaard forventer, at der på et tidspunkt vil blive ansat en ny chefdirigent, men indtil videre vil orkestret prøve forskellige emner af.

Vi ansætter ikke en chef, der ikke har prøvet at dirigere orkestret. Forholdet mellem en chefdirigent og et symfoniorkester er en slags kemisk forbindelse, som man ikke kan kende, før den er prøvet af i praksis, mener Palle Kjeldgaard. Han vil ikke nærmere ind på, hvilke kandidater han kunne have i tankerne, men er spændt på at følge orkestrets samarbejde med forskellige dirigenter i den kommende sæson.