Kærligheden tåler næsten alt

ROMAN: Mundret realisme i Maria Grønlykkes nye roman

For tre år siden debuterede Maria Grønlykke med "Fisketyven", en samling fortællinger med fynsk lune og masser af fynsk dialekt. Nu har hun valgt at prøve kræfter med romangenren, og resultatet er overbevisende.

Hovedpersonen er Johanne, der elsker Finn Ove og gennem hele deres ægteskab bærer over med hans eskapader. Ikke i form af andre kvinder, men derimod forretningseventyr, som alle bevæger sig ud over kanten af det lovlige. Finn Ove kaldes en gudbenådet sælger, men han vil hellere være selvstændig forretningsdrivende, og han prøver mange gange. Hver gang ender det i konkurs og nogle måneder i fængsel.

Hjemme venter Johanne – endnu engang. Hun forstår sig ikke på forretninger, men tror på sin Finn Ove – i starten ubetinget, senere med mere uro i maven, hvilket resulterer i mavesår.

Johanne er et godtroende menneske, der aldrig har lært at bide fra sig eller søge sit eget. Hendes liv med ægtemanden bliver smertefuldt og præget af afsavn. Allerhelst ville hun have levet enkelt og stille med ham i den samme provinsby livet igennem, men han stræber efter økonomisk fremgang og repræsenterer på den måde tidsånden fra 1960'ernes højkonjunktur frem til 1980'ernes nyliberalisme. Det er i 1980'erne, Finn Ove som medejer af et skuffeselskab oplever sin største succes.

Maria Grønlykke skriver en afdæmpet, mundret realisme med fin sans for dialoger og præget af stille humor. Der emmer af provinsbystemning og udviklingen mod affolkning og nedlæggelse af skoler, fabrikker og butikker i lokalsamfundet skildres præcist. Først og fremmest er romanens force dog et indfølende portræt af en kvinde, der har alt andet end tidsånden i sig, men med sin enfoldige kærlighed tåler – næsten – alt.

Maria Grønlykke: I morgen skinner solen. 224 sider. 199 kroner. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk