Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Film

Sød komedie om kærlighed i den tredje alder

4 stjerner
Den 69-årige Keaton og den 78-årige Freeman er begge i fin form. De har vundet et hav af priser for deres arbejde, heriblandt en Oscar hver. Der er en særlig kemi mellem de to, som man straks fornemmer, skriver anmelder. Foto: variety.com

”Ruth and Alex” har stærke skuespilspræstationer, men der kunne godt være mere på spil med Diane Keaton og Morgan Freeman i hovedrollerne

Ruth (Diane Keaton) og Alex (Morgan Freeman), et charmerende ægtepar i 70'erne, har boet 40 år i en gammel lejlighed på femte sal i Brooklyn i New York. Hun er skolelærer. Han er billedkunstner og har atelier hjemme.

I de år, de har boet i kvarteret, har det udviklet sig fra at være et lidt råt kvarter til at blive et hipt sted, hvor der nu bor mange velhavende kreative folk, folk fra bankverdenen og andre lukrative professioner.

Alex har efterhånden lidt svært ved at gå op ad trapperne. Det samme har parrets ti-årige hund, Lucky, så tiden er moden til at finde en fremtidssikret lejlighed med elevator. Problemet er bare, at de begge elsker den lejlighed, de bor i, og ikke har lyst til at flytte fra kvarteret, hvor de kender alle.

Ruths niece Lily (Cynthia Nixon) er ejendomsmægler og en meget geskæftig og ambitiøs en af slagsen. Da hun får nys om sin tante og onkels overvejelser, arrangerer hun straks åbent hus, og snart bliver Ruth og Alex invaderet af et væld af excentriske potentielle købere og nysgerrige folk, der har det som hobby at udforske andre folks boliger. Samtidig begynder Ruth og Alex jagten på deres nye hjem.

Sideløbende kører der flere plots. Det første om deres hund, der får en diskusprolaps og skal hasteundersøges og opereres for den nette sum af 11.000 dollars, hvilket giver anledning til pekuniære diskussioner ægtefællerne imellem.

Det andet om en formodet terrorist, der er på fri fod i området. Endelig bliver hele deres liv rullet op via mange flashbacks fra deres lange liv sammen.

Filmen er baseret på bogen ”Heroic Measures” af den amerikanske forfatter Jill Ciment. Selve historien er fin. Det er nemt at identificere sig med Ruth og Alex. Det kan følelsesmæssigt være meget svært at sælge en bolig, som man har boet i i mange år. Lidt som at sige farvel til sin egen historie. Ikke desto mindre bliver det en virkelighed for mange af os.

Den 69-årige Keaton og den 78-årige Freeman er begge i fin form. De har vundet et hav af priser for deres arbejde, heriblandt en Oscar hver. Der er en særlig kemi mellem de to, som man straks fornemmer.

Hun er, som vi kender hende, lidt neurotisk og impulsiv. Han er eftertænksom og jordbunden. Begge yder de flotte præstationer; ikke mindst Freeman udstråler en hel speciel pondus og har en ægthed over sig, som virker rørende.

Bag filmen står den 69-årige engelske instruktør Richard Loncraine, som har arbejdet med mange forskellige genrer inden for film, tv og reklame.

”Ruth and Alex” er en sød romantisk komedie, men historien mangler kant. Selve hovedplottet går lidt i selvsving.

Det havde måske skabt mere dynamik, hvis man havde ladet Ruth og Alex have voksne børn, som havde blandet sig utidigt i forældrenes beslutningsproces, og ikke havde ladet dem været et barnløst par med en hund. De er stadig, efter 40 års ægteskab, meget forelskede. Der mangler ganske enkelt konfliktstof i filmen.

”Ruth and Alex” har imidlertid mange positive elementer, ikke mindst i den første del af filmen, hvor den også er ret morsom.