Prøv avisen
Interview

Kærlighedserklæringer fra mine venner betød, at jeg turde tale offentligt om min seksualitet

Johannes Rolighed Xie frygtede sine kristne venners reaktion, da han ville fortælle dem, at han var homoseksuel. – Privatfoto.

søndagens afsnit af ”Herrens Veje” stod Peter i et dilemma mellem at udleve sin homoseksualitet og blive i Indre Mission. I virkelighedens verden er dilemmaet ikke lige så sort-hvidt, mener Johannes Rolighed Xie. Han er homoseksuel og kristen og oplevede omsorg, da han åbnede op omkring sin seksualitet

Skal den unge Peter i ”Herrens Veje” udleve sin homoseksualitet og dermed forlade Indre Mission? Eller skal han undertrykke den og i stedet blive i det religiøse fællesskab, han er rundet af? Dilemmaet ridses skarpt op i det seneste afsnit af DR’s dramaserie, hvor den indremissionske præst Poul på et tidspunkt siger til provsten Johannes Krogh:

”Det Gamle Testamente siger, at homoseksualitet er en dødssynd. Tror du ikke, Jesus havde ophævet den lov, hvis han ønskede det?”.

Men hvordan opleves det i virkeligheden at stå ved sin homoseksualitet i et kristent højrefløjsmiljø? Og på hvilken måde anfægtes troen hos det menneske, der står i dilemmaet?

Johannes Rolighed Xie har prøvet det. Han er i dag 26 år og sprang ud som homoseksuel i sine tidlige universitetsår, og så er han rundet af en indremissionsk familiebaggrund og placerer sig kirkeligt på det, han kalder den kristne højrefløj.

”I mine teenageår bad jeg mange gange Gud om at gøre mig heteroseksuel og fjerne den her byrde fra mig. Der var som sådan ikke mange, der sagde til mig eller prædikede, at homoseksualitet var forkert. Indimellem blev der dog sagt, at homoseksualitet var et svært emne, som vi ikke skulle bruge tid på at snakke om. Det var mere, hvad jeg selv læste ud af Bibelen. Fem steder står der, at det er en ’vederstyggelighed’, når ’mænd ligger i med mænd’. Den konservative bibeltradition, som jeg tilhører, går på at læse Bibelen ordret, som den står. Så der var stor skam og ækelhed forbundet med homoseksualitet for mig,” siger han og tilføjer:

”Jeg har grædt mange tårer, for jeg troede ikke, at man kunne være homoseksuel og kristen på samme tid.”

Men da en af Johannes Rolighed Xies kristne gymnasiekammerater åbnede sig omkring at være tiltrukket af mænd, tog Johannes Rolighed Xie mod til sig og fortalte vennen, at han selv stod i samme situation.

Vennen anbefalede ham et terapiforløb hos en kristen psykoterapeut, og det forløb fik afgørende betydning for Johannes Rolighed Xie. Det lærte ham, at hans seksualitet ikke var skamfuld eller syndig, og terapien opbyggede hans selvværd og blev en velsignelse.

”Den første, jeg fortalte det til som 19-årig, var min mor. Hun er vokset op i Indre Mission, men havde ikke problemer med at acceptere, at jeg måske ville komme hjem med en mandlig kæreste en dag, selvom hun håbede for mig, at jeg ville ende sammen med en kvinde. Det handlede ikke så meget om kristendom, som det handlede om, at hun frygtede, at jeg skulle blive udsat for hadkriminalitet.”

Johannes Rolighed Xie har en kinesisk far og voksede op i Kina, men kom til Danmark som 14-årig, hvor han gik på den kristne Skrødstrup Efterskole i Mariager og senere på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.

”Jeg var mest nervøs for at fortælle det til mine nærmeste venner, som alle er kristne. Men da jeg endelig gjorde det, sagde de alle sammen, at det ikke ville ændre på vores venskab og på den måde, de så mig på. Det var kærlighedserklæringer, som betød meget for mig og blev afgørende for, at jeg siden turde tale offentligt om min seksualitet.”

Det skete første gang på et seminar hos Indre Missions Ungdom, og siden har Johannes Rolighed Xie ved flere lejligheder fortalt åbent om sin seksualitet og tro i den forbindelse.

”Mange af de homoseksuelle, der har forladt kirken, har ikke gjort det på grund af mobning, men fordi de frygtede, hvad andre ville tænke. Det er blevet tabuagtigt, fordi vi ikke taler særlig meget om det. Men jeg kan se, at jo mere jeg taler om det, jo større opbakning får jeg, og jeg har aldrig mødt kristne, der sviner mig til for min seksualitet. Jeg har derimod mødt ikke-kristne, som sviner mig til på grund af min tro.”

Johannes Rolighed Xie tror da også, at der er ved at ske en ændring i holdningen til homoseksualitet på den kristne højrefløj i Danmark.

”Min generation er vokset op i en tid, hvor homoseksualitet på rekordtid er blevet aftabuiseret, mens vores forældre ikke på samme måde har haft et sprog for det. Og samtidig skal man huske, at Indre Mission og den kristne højrefløj rummer mange forskellige synspunkter og ikke bare kan reduceres – som DR gør med ’Herrens Veje’ – til en sekt, der påfører mennesker nogle helt bestemte synspunkter.”

Efter mange overvejelser er Johannes Rolighed Xie i dag stadig ikke helt afklaret omkring, hvordan han tolker Bibelens syn på homoseksualitet.

”Men jeg har lagt det over til Gud, at Jesu nåde må omfavne og tilgive mig, hvis jeg står på dommedag og har misforstået og brudt Guds love,” siger han.

Men har hans homoseksualitet udfordret hans tro? Ja, det har den. Men troen er også blevet stærkere, fortæller Johannes Rolighed Xie.

”Da jeg indså, at der var nåde for min homoseksualitet, blev Gud endnu større. Ligesom der er nåde for alle de andre områder, hvor jeg fejler og ikke er god nok. Alligevel elsker han mig.”

Den indremissionske præst Poul (spillet af Ken Vedsegaard) kommer i seneste afsnit af ”Herrens Veje” på kant med provsten Johannes Krogh, da han vil hente Peter med hjem til Græsted. – Foto: Tine Harden/DR