Påske-novelle af Kaj Munk ser dagens lys for første gang

I dag bringer Kristeligt Dagblad en hidtil ukendt novelle med et påsketema af præst og forfatter Kaj Munk. Tysk censur skønnes at have bremset novellen

Sådan så det ud i 2005, da Søren Dosenrode den 4. maj med Aalborg Universitet i ryggen fik landet en kontrakt, der sikrede, at Kaj Munks arvinger overdrog Kaj Munks samlede arkiv til et dengang nyt Kaj Munk Forskningscenter ved Det Humanistiske Fakultet. På dette fakultet sidder Søren Dosenrode endnu. Og han har blandt andre gjort en opsigtsvækkende opdagelse.
Sådan så det ud i 2005, da Søren Dosenrode den 4. maj med Aalborg Universitet i ryggen fik landet en kontrakt, der sikrede, at Kaj Munks arvinger overdrog Kaj Munks samlede arkiv til et dengang nyt Kaj Munk Forskningscenter ved Det Humanistiske Fakultet. På dette fakultet sidder Søren Dosenrode endnu. Og han har blandt andre gjort en opsigtsvækkende opdagelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Der var noget dramatisk over de sidste minutter af auktionen. Søren Dosenrode og Peter Øhrstrøm, der er ledere af Kaj Munk Forskningscentret på Aalborg Universitet, sad klar med fingrene på tastaturet. Og de kunne snart ånde lettet op. De fik det ønskede hammerslag på originalmanuskriptet af en hidtil ukendt Kaj Munk-novelle med titlen ”Et Barndomsminde”, der pludselig var blevet sat til salg hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner. Den blev solgt for 4200 kroner plus et gebyr til auktionshuset.

Kristeligt Dagblad kan i dagens avis bringe novellen, der ifølge forskningscentret aldrig har været udgivet før.

Den ene af forskningscentrets ledere, Peter Øhrstrøm, fortæller, at de med jævne mellemrum får nye, originale breve eller lignende af Kaj Munk føjet til samlingen, fordi de er i kontakt med samlere rundt om i landet.

”Men af og til dukker der så pludselig noget op, som vi slet ikke vidste eksisterede. Som det er tilfældet her med novellen. Det er vi meget glade for,” siger han.

Novellen er en version af Bibelens beretning om Jairus’ datter, som Jesus opvækker fra de døde – set fra et barns perspektiv. Diverse kilder tyder på, at den er skrevet i november 1941, og at det var planen, at den skulle offentliggøres i avisen Nationaltidende. Både Kaj Munk og Nationaltidendes redaktør Aage Schoch havde imidlertid vanskeligheder med censuren på det tidspunkt.

”Det var nok derfor, at novellen ikke blev bragt i avisen dengang. Det er i den tid, hvor Kaj Munk for alvor begynder at få problemer med at få noget i avisen. Også selvom der jo ikke er noget i denne novelle, som tyskerne burde være vrede over,” siger Peter Øhrstrøm.

Den nu forhenværende ejer af manuskriptet havde købt nogle af Schochs papirer af redaktørens familie, og heri gemte novellen sig.

”Teksten er speciel, fordi det formodentlig er den første novelle, som Kaj Munk skriver. Han begyndte nok at skrive noveller, fordi han havde svært ved at komme igennem med de sædvanlige genrer,” siger Peter Øhrstrøm.

Men hvor usædvanligt er et sådant fund egentlig? Per Stig Møller, forhenværende kulturminister (K) og dr.phil. i litteraturvidenskab, er forfatter til flere bøger om Kaj Munk.

”Det er spændende, at der er kommet en ny novelle. Folk sender mig løbende breve og avisudklip, men jeg har aldrig fået tilsendt en novelle. Og det er også første gang, at jeg ser en novelle af ham, som ikke har været kendt. Så det er da godt, at Kaj Munk Forskningscentret har skaffet sig den,” siger han.

Per Stig Møller peger på, at novellens temaer, som kredser omkring døden og barnet, er motiver, som Kaj Munk ofte vender tilbage til. På den måde flugter det nye fund med hans forfatterskab.

”I 1943 udgiver han ’Jesus Historier. Genfortalt for de Smaa’, så denne novelle med et børneperspektiv ligger jo også i forlængelse af og i sammenhæng med den beskæftigelse,” siger Per Stig Møller.

Også Johannes Nørregaard Frandsen, der er professor emeritus i dansk litteraturhistorie, kalder fundet af novellen interessant.

”Breve dukker jo af og til op. Det kan endda gælde forfattere som Karen Blixen og H.C. Andersen. Så selvom vi har at gøre med en kendt forfatter, kan der sagtens være litterære ting, som ikke har set dagens lys. Men at finde en novelle – og så ovenikøbet så fin og skarp en novelle med et påskemotiv – er ikke noget, der sker hver dag,” siger han.