Kaj Munk var et legebarn og et familiemenneske

Kaj Munk var præst, digter og modstandsmand, men han var også et udpræget familiemenneske. Det viser udstillingen Fra familiealbummet et Munk-portræt, der i morgen åbner på Kaj Munks Præstegård i Vedersø

Kaj Munk på gårdspladsen i præstegården, hvor han prøver at sætte et af sine børn op på en kalv, mens hans kone, Lise Munk, klør kalven under hagen. – Privatfoto.
Kaj Munk på gårdspladsen i præstegården, hvor han prøver at sætte et af sine børn op på en kalv, mens hans kone, Lise Munk, klør kalven under hagen. – Privatfoto.

Når vi ser fotografier af Kaj Munk, er han som regel en alvorlig mand med ansigtet i tænksomme folder. Men Kaj Munk var så meget andet. Ud over at være præst, digter, samfundsdebattør og modstandsmand var han også et legende menneske, der elskede at være sammen med sine børn, tage på fisketur og gå på jagt, og som satte pris på hyggestunder med god mad i familie og venners lag.

Det viser en række private fotos, der for første gang vises offentligt, når Kaj Munks Præstegård i Vedersø i morgen genåbner for sæsonen med udstillingen Fra familiealbummet et Munk-portræt.

60-70 billeder fra fotoalbum tilhørende Hanne Munk, enke efter Kaj Munks søn Arne Munk, viser blandt andet Kaj Munk og hans fem børn ved juletid iført nissehuer, en legetur til stranden med gummistøvler på og større familie- og vennesammenkomster, hvor måltidet indtages under åben himmel. Der er også billeder af Kaj Munk, der som ivrig lystfisker er i færd med at stange ål og som jæger med en urhane i hånden.

Det kan være svært at formidle en person, hvis virke handlede om noget så immaterielt som ord og tanker, derfor er det virkelig rart, at vi med de her familiefotos kan sætte kød og blod på Kaj Munk. Vi hører og kender hans ord, men her får vi også lov til at se ham som familie- og fritidsmenneske, og det føjer nye nuancer til ham som menneske, siger Lisbeth Lunde Lauridsen, der er daglig leder af museet Kaj Munks Præstegård. Hun er især glad for to billeder: et, der viser Kaj Munk lege tagfat på stranden, og et andet, hvor han sætter et af sine børn op på en kalv.

De billeder viser jo så meget, for vi ser Kaj Munk som far, som legebarn, ja, som et familiemenneske, der forstår at have det sjovt. Det er en helt anden side, end vi normalt ser af ham. Der er ingen tvivl om, at Kaj Munk havde en umiddelbarhed i sig, som kommer til udtryk på billederne, siger hun.

Lisbeth Lunde Lauridsen har blandt andet hæftet sig ved, hvor koncentreret Kaj Munk var i samværet med sin kone, Lise, og deres fem børn, Yrsa, Helge, Arne, Inger Solvej og Mogens. Og hvor farverig han var i sin fritid, hvad enten han nød en øl med sine jagtkammerater eller klippede julepynt med familien. Hun betegner fotografierne som meget alsidige, men alle med det tilfælles, at de viser den private side af Kaj Munk.

Man kan sige, at vi nærmest får lov at kigge Hanne Munk over skulderen, mens hun sidder og bladrer i sit album, siger Lisbeth Lunde Lauridsen.

De fleste af billederne er taget af Kaj Munks kusine Ida Wahl, der ofte var på besøg i præstegården. De små fem gange otte centimeter fotos fra albummet er forstørret op, så de passer ind i en udstillingssammenhæng, og de er ophængt i præstegårdens konferenceværelse. Enkelte af udstillingens værker er taget af professionelle fotografer i forbindelse med, at blandt andet Billed-Bladet har været på besøg i Vedersø for at lave reportage om den kendte præstefamilie.

Udstillingen kan ses i hele åbningssæsonen 2013, der slutter med udgangen af efterårsferieugen i oktober. Lisbeth Lunde Lauridsen håber, den herefter kan blive permanent, men det er der endnu ikke truffet beslutning om.

Kardinal Francis George, Chicagos ottende ærkebiskop, holder askeonsdagsmesse i Holy Name Cathedral Chicago, Illinois, februar 2009.
Kardinal Francis George, Chicagos ottende ærkebiskop, holder askeonsdagsmesse i Holy Name Cathedral Chicago, Illinois, februar 2009. Foto: Arkivfoto