Kampagne mod ”beskidte penge” stopper million-gave til museum

Kritik af milliondonation fra den velgørende fond The Sackler Trust udstiller det etiske dilemma, som kulturinstitutioner er i

For National Portrait Gallery ville en donation på 1 million pund, svarende til 8,7 millioner kroner, have været et velkomment bidrag til en tiltrængt renovering af den gamle victorianske bygning ved Trafalgar Square.
For National Portrait Gallery ville en donation på 1 million pund, svarende til 8,7 millioner kroner, have været et velkomment bidrag til en tiltrængt renovering af den gamle victorianske bygning ved Trafalgar Square. Foto: RIchard Lewis/Ritzau Scanpix.

National Portrait Gallery i London må vinke farvel til en donation på en million pund fra fonden The Sackler Trust.

Fonden, der er en af de absolut største moderne mæcener, donerer store millionbeløb til kunst og kultur samt universiteter.

Selv Westminster Abbey og Canterbury Cathedral har fået store millionbeløb fra fonden.

Men for mange er det uetisk at tage imod fondens penge, for Sackler-familien tjener sine penge i medicinalindustrien og står blandt andet bag den kontroversielle og stærkt vanedannende smertestillende medicin OxyContin – en såkaldt opiod. Siden medicinen kom på markedet i 1996, har den været under mistanke for at være skyld i titusinder af dødsfald i USA.

En af de personer, der blev fanget i afhængighed af medicinen, er den anerkendte amerikanske fotograf Nan Goldin, som fik smertestillende piller efter en operation. Hun er nu den utrættelige bannerfører i kampen imod, hvad hun ser som beskidte penge.

Hun har truet med at nægte National Portrait Gallery at holde en retrospektiv udstilling med hendes værker, hvis museet tog imod flere penge fra The Sackler Trust. Hun hilser det derfor velkomment, at den planlagte donation nu er aflyst.

”De har gjort det rette. Nu håber jeg, at vi vil se en dominoeffekt,” siger hun til avisen The Guardian.

For National Portrait Gallery ville en donation på en million pund, svarende til 8,7 millioner kroner, have været et velkomment bidrag til en tiltrængt renovering af den gamle victorianske bygning ved Trafalgar Square.

Britiske museer er i høj grad afhængige af private donationer til store projekter, men hvor de tidligere gladelig tog imod penge, så har de nu etiske komitéer, som skal vurdere, om de vil kædes sammen med donoren. Det er netop en rapport til den etiske komité på National Portrait Gallery, der har fået The Sackler Trust til at droppe bidraget.

”Det er blevet tydeligt, at nylig omtale af påstande mod medlemmer af Sackler-familien kan betyde, at denne donation vil aflede opmærksomheden fra det vigtige arbejde, som National Portrait Gallery udfører,” hedder det i en udtalelse fra fonden.

Det er ikke kun The Sackler Trust, der er udsat for kritik. Olieselskabet BP er eksempelvis sponsor for udstillinger på British Museum, hvorfor der jævnligt er demonstrationer, når nye udstillinger åbner.

Ifølge BBC’s kulturredaktør Will Gompertz vil sagen om The Sackler Trust give ledelsen på andre museer grå hår i hovedet.

”Det er i forvejen svært at indsamle midler, men det bliver endnu sværere, når du udelukker en af de rigeste og meste generøse filantropiske donorer i landet. Med fonden ude af billedet, i det mindste midlertidigt, så vil andre få store huller i deres målsætning for donationer,” advarer Will Gompertz i en kommentar til sagen.