Prøv avisen
Sommerlæsning

Disse amerikanske bøger kan du læse i hængekøjen

Det amerikanske bogmarked byder på flere gode romaner, blandt andet Harper Lees første og eneste bog siden "To Kill a Mockingbird". Modelfoto.

Sommerens store romanbrag lader vente på sig i USA, men kritikerne har rigeligt med anbefalinger til sæsonens læseheste

Sommeren er højsæson for USA's læseheste, og landets litteraturkritikere har travlt med at skrive lister over de romaner, der fortjener at komme med i kufferten eller rygsækken i år.

Der er endnu ingen roman, der kan påberåbe sig status som sommerens uomgængelige litterære fuldtræffer, men flere store forfattere melder sig på banen med bud på sæsonens bestsellere.

I avisen The New York Times fremhæver kritikeren Janet Maslin romanen ”Go Set a Watchman” af den sky amerikanske forfatter Harper Lee, der har trukket sig fra offentligheden siden udgivelsen af hendes første og eneste bog, ”To Kill a Mockinbird” (”Dræb ikke en sangfugl”) fra 1961. Den nye roman, der udkommer den 14. juli, blev skrevet af den i dag 89-årige Harper Lee i midten af 1950'erne, men blev aldrig udgivet og glemt, indtil den for nylig blev fundet af forfatterens ven og sagfører. Janet Maslins bud på sommerens spændingsroman er ”Disclaimer” (”Fornægtelse”) af debutanten Renée Knight. Hun sammenligner romanen med Gillian Flynns psykologiske thriller ”Gone Girl” (da. ”Kvinden der forsvandt”, 2013), der i 2012 tog den litterære verden med storm.

”Disclaimer” kredser om en kvinde, der finder en ukendt bog, der til hendes forfærdelse er en fiktionaliseret gengivelse af en mørk hændelse fra hendes egen fortid.

I fagbogsafdelingen anbefaler Maslin en af årets mest omtalte bøger i USA, ”So You've Been Publicly Shamed” (”Så du er blevet offentligt vanæret”) af journalisten Jon Ronson. Bogen handler om de sociale medier som offentlig gabestok og om de mekanismer, som sætter ind, når et billede, en Facebook-opdatering eller et tweet får deres eget liv og gør ophavsmanden eller -kvinden til genstand for hån og had på hele internettet.

I Los Angeles Times har avisens kritikere udformet sommerlæselister inden for seks kategorier. I fiktionskategorien nævnes også Harper Lees ”Go Set a Watchman”, og derudover fremhæves blandt andet ungdomsbogforfatteren Judy Blumes nye voksenroman ”In the Unlikely Event” (”I det usandsynlige tilfælde”). Romanen er baseret på virkelige hændelser fra Blumes barndom, da tre flyvemaskiner over en periode på 58 dage i vinteren 1950-51 styrtede ned fra himlen i hendes hjemby, Elizabeth i delstaten New Jersey.

De fleste medier i USA fokuserer på amerikansk litteratur, men avisen Boston Globes liste over sommerens bedste romaner tæller ”Flood of Fire” (”Oversvømmelse af ild”) af den indiske forfatter Amitav Ghosh, der blandt andet er kendt for ”The Glass Palace” (”Glaspaladset”, 2001). Romanen er den tredje i en trilogi og følger en indisk soldat under opiumkrigene i 1839.

En enkelt ikke-engelsksproget roman er også på Boston Globes liste. Det drejer sig om den førende mozambiquiske forfatter Mia Coutos roman ”Confession of the Lioness” (”Løvindens tilståelse”), der er oversat fra originalsproget portugisisk. Handlingen fortælles som dagbogsindlæg skrevet fra en mozambiquisk landsby, der terroriseres af en løvinde - eller måske af noget mere overnaturligt.

Om de amerikanske læseheste følger litteraturkritikernes anbefalinger, er uvist. Internetsiden Goodreads, der er et populært forum for bogelskere og amatøranmeldere, har spurgt nogle af sine 40 millioner brugere, hvad de vil læse denne sommer, og resultatet er en liste, der intet har tilfælles med de profesionelle kritikeres.

Står det til Goodreads-læserne, står sommeren i krimiernes navn, og deres yndlingsroman lige nu er Paula Hawkins' parforholdsthriller ”The Girl on the Train” (da. ”Kvinden i toget”, 2015) om en bitter fraskilt kvinde, der fantaserer om et lykkeligt par, som hun jævnligt ser fra et pendlertogs vinduer, indtil hun en dag bevidner en chokerende begivenhed og bliver involveret i en politiefterforskning.

Fire af de bøger, der kæmper om at blive sommerens bestseller