Kan bogbloggere erstatte aviskritikken?

Hvor går man hen, hvis man som litteraturinteresseret vil opdateres på nye bogtitler? Debatten om aviskritik versus bogbloggere er i gang

"Bloggerne spreder en masse læseglæde", siger Maj-Britt Mølgaard, der læse boganmeldelser på de sociale medier. Vibeke Gamst kunne aldrig drømme om at skifte dagbladenes anmeldelser ud til fordel for bloggernes.
"Bloggerne spreder en masse læseglæde", siger Maj-Britt Mølgaard, der læse boganmeldelser på de sociale medier. Vibeke Gamst kunne aldrig drømme om at skifte dagbladenes anmeldelser ud til fordel for bloggernes. Foto: Maj-Brit Mølgaard, Vibeke Gamst.

Kan bogbloggere erstatte aviskritikken?

JA. Maj-Brit Mølgaard fra Herning, der er pensioneret bankassistent, læser udelukkende boganmeldelser på de sociale medier.

Bøger har altid fyldt meget i mit liv, og jeg kommer også meget på vores lokale bibliotek. Så da jeg fandt ud af, at mange forfattere er til stede på Instagram, oprettede jeg en profil med det samme. Her fandt jeg ud af, at der var et stort fællesskab for folk med samme interesse for bøger som mig selv. Og jeg fandt hurtigt frem til en masse bogbloggere.

Jeg har tidligere læst dagbladenes boganmeldelser, men jeg abonnerer ikke på nogen aviser længere. Man kan godt sige, at bogbloggerne har udfyldt den rolle, som aviserne plejede at spille for mig.

Bloggerne spreder en masse læseglæde. Man fornemmer virkelig deres passion for litteraturen. Det er mere personligt end avisanmeldelserne, især fordi man kan opbygge et forhold til de bloggere, som man følger. Man kan kommentere og give sin egen holdning til kende, så det bliver noget mere end den envejskommunikation, man er vant til i aviserne.

Jeg føler bestemt ikke, at bogbloggerne mangler de professionelle avisanmelderes kritiske sans. Bogbloggerne kan også være kritiske, selvom de selvfølgelig er mere på samme niveau som os andre, der ikke nødvendigvis har en længere universitetsuddannelse. Der er mange forskellige bloggere, så der er noget for enhver smag. Og der er også bøger, som jeg har fravalgt, hvis de har fået en negativ anmeldelse af en bogblogger.

NEJ. Vibeke Gamst fra Aalborg, som er pensioneret kommunalchef, kunne ikke drømme om at læse litteraturkritik på de sociale medier.

Jeg har altid læst meget og gør det stadig. Jeg har konstant gang i en eller anden bog, og når der er boganmeldelser, så læser jeg dem stort set altid. Jo mere jeg læser om en bog, jo bedre føler jeg, at jeg forstår den. Anmeldelsen giver mig tit en anden indfaldsvinkel til læsningen, som jeg synes er inspirerende.

Jeg er selv aktiv på de sociale medier, men jeg kunne aldrig finde på at droppe dagbladenes anmeldelser til fordel for bloggernes. Man aner simpelthen ikke, hvilke kompetencer afsenderen har, når man læser om en bog på de sociale medier. Dagbladenes kritikere har en anden professionalisme i den måde, de går til værket på. Der ligger en kvalitetsgaranti i anmeldelsen, som betyder meget for mig.

Måske spiller det også en rolle, at jeg foretrækker fysiske medier. Det er vigtigt for mig at mærke materialet i hænderne. Jeg abonnerer selv på tre daglige aviser: Kristeligt Dagblad, Berlingske og Nordjyske. Det ærgrer mig, at Nordjyske har nedlagt deres kulturredaktion, fordi stoffet interesserer mig meget. Hvis anmeldelserne gled helt ud af aviserne, ville det uden tvivl gå ud over min interesse for litteraturen. Og man kan nok ikke undgå, at det på sigt ville føre til, at jeg ville læse mindre. Litteraturkritikken er en vigtig kulturformidler i mine øjne.