Prøv avisen

Kan du huske sommeren 2018?

Med 72 sommerdøgn var der usædvanlig rig mulighed for strandture som her ved Øster Hurup på østkysten af Himmerland. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er september. Sommeren er formelt forbi. 2018-udgaven vil med sine rekordmange sommerdage og knasende tørke altid stikke op i statistikkerne og historien.

* Fra 13 til 72 sommerdøgn

Vi elsker at tale om vejret i Danmark, og den forgangne sommer har givet rekordmange anledninger til samtaler. Ifølge DMI blev det til 72 såkaldte sommerdøgn imod kun 13 i 2017. Med over 770 solskinstimer i alt blev det den solrigeste sommer i næsten 100 år. De mange solstråler, få skyer og varme vinde gjorde sommeren til den varmeste nogensinde målt af DMI. Samtidig har DMI noteret sommeren 2018 som den tørreste, siden det meteorologiske institut indførte sit tørkeindeks i 2004.

* Sankthans uden bål

Varmen og de få skyer gav gode muligheder for dansk solferie, mens tørken udløste en bølge af afbrændingsforbud. "Midsommervisen" blev således sunget uden flammerne fra sankthansbålet i næsten halvdelen af landets kommuner. Fra den 4. juli til den 13. august var hver en kvadratmeter af landet underlagt forbuddet for første gang i mere end 20 år. Brandfaren var ekstrem, og danske beredskaber var i perioder i aktion flere end 20 gange dagligt. Værst stod det til i juli, hvor de voldsomt travle brandfolk noterede over 1300 naturbrande.

* Tidlig badesæson uden livreddere

Maj konverterede på det nærmeste fra sin normale forårsstatus til at blive sommermåned. Og det benyttede danskerne til at søge til strandene, mens de normale livreddere fortsat sad til eksamen på deres gymnasier eller passede deres faste arbejde. Men da først livreddersæsonen kom i gang, fik de travlt. For TrygFondens kystlivreddere blev det på otte uger til 81.038 indsatser mod godt 50.000 sidste år. De fleste aktioner var af oplysende karakter omkring lokale forhold på strandene, men 41 aktioner betegnes som livreddende, hvor en eller flere personer har været i livsfare.

*Klimabevidstheden skød i vejret

Det vilde vejr fik et stigende antal danskere til at tage klimaindsatsen i egen hånd. Ifølge en Gallup-måling har godt en tredjedel af befolkningen sparet på vandet, skåret ned på kødet eller på anden måde ændret adfærd som direkte følge af den usædvanlige sommer. Paradoksalt nok bragte varmen et uforudset energibehov til nedkøling. De danske vindmøller kunne ikke holde trit, og behovet blev derfor stillet af energi importeret fra nabolandene. Særligt Tyskland har leveret strøm, og den stammer primært fra kulkraftværker.

* Vand løser ikke det hele

Den uvante varme overrumplede mange danskere, specielt dem over 65 år. Ifølge en analyse fra Statens Serum Institut var hedebølgen skyld i omkring 250 dødsfald. Hospitaler meldte om rekordmange indlæggelser som følge af hedeslag og væskemangel. Pludselig var det ikke nok at huske at drikke vand. Man skulle tænke som en langdistanceløber og holde øje med både sin væske- og saltbalance. Sundhedsstyrelsen anbefalede ligefrem at spise chips og drikke sodavand for at holde kroppens depoter fyldte.

* Danmark blev brunt

Tørken smadrede høsten for mange landmænd. Kunstvanding havde begrænset succes, og fra maj til juli kunne landbrugets problemer ses fra rummet, da Danmark gik fra at være grønt til brunt set fra satellitterne. Indtil videre har landbrugets videnscenter, Seges, estimeret et samlet tab på syv til otte milliarder kroner - det største siden 00'ernes finanskrise. 500 landmænd er dermed i overhængende fare for at gå konkurs. På Christiansborg overvejer man muligheder for tørkestøtte.

* Rosévin, meloner og nedtur for grillkul

Når det er varmt og tørt, så spiser vi mindre og drikker mere. Også alkohol, således steg Coops salg af rosévin med 50 procent sammenlignet med sommeren 2017. Og så fortsatte opturen for Aperol - alene i juli blev der drukket lige så meget af den italienske likør som hele sidste år. Ifølge analysechef Lars Aarup var der også godt gang i salget af meloner, som steg med 22 procent. Derimod spændte afbrændingsforbuddet ben for salget af grillkul, som faldt til 20 procent af normalen. Overraskende gik det ikke ud over pølserne, for dem blev der solgt lige så mange af som tidligere somre. Måske de blev tilberedt på komfuret.

* Det slap vi for

Der var ingen grund til at bekymre sig om vejret til lørdagens sommerfest i haven. Der var vejrgaranti. Regntøj og støvler kunne blive i skabet - sammen med sokker, strømper og sko. Der var dømt bare tæer og sandaler. Puderne kunne blive liggende på altanen eller terrassen om natten uden at blive våde af dug. De slimede dræbersnegle havde en rigtig dårlig sommer på den knastørre havejord. Og græsslåmaskinen kunne blive i skuret i ugevis. Til glæde for både haveejere og atmosfæren, der blev skånet for masser af udstødningsgasser.

/ritzau/