Katolsk præst forgiftede filosoffen Descartes

Rationalismens franske fader blev dræbt for at sikre den svenske dronnings konversion til katolicismen, mener tysk professor

- Portræt af Descartes. -
- Portræt af Descartes. -. Foto: Wikimedia Commons.

Det var ikke tuberkulose, der tog livet af René Descartes i Stockholm den 11. februar for præcis 360 år siden. Rationalismens fader blev forgiftet med arsenik, mener den tyske professor i filosofi ved universitetet i Erlangen Theodor Ebert. Og morderen er ingen anden end den katolske præst ved den franske ambassade, François Viogué.

Den svenske dronning Christina, som var belæst og dybt optaget af åndelige spørgsmål, havde hentet forfatteren til "Discours de la méthode" til Stockholm som sin private lærer. Hver morgen klokken fem blev han kørt til Stockholms Slot, hvor han underviste dronningen i en iskold sal i stive fem timer. Det var denne kulde, som tog livet af ham, lyder historikernes sædvanlige forklaring på hans pludselige død som 54-årig.

Men Teodor Ebert har i tre år begravet sig i historiske arkiver i Paris og Stockholm og fundet hidtil ukendte breve og øjenvidneberetninger, som tyder på, at Descartes blev forgiftet. Hans livlæge fandt blod i hans urin, og filosoffen fik også et brækmiddel mod stærke mavesmerter. Og umiddelbart inden de første symptomer meldte sig, havde Descartes været til alters i kapellet i den franske ambassade, hvor han ifølge Ebert fik en oblat forgiftet med arsenik. Den katolske præst havde tilmed et både religiøst og storpolitisk motiv, mener Ebert.

Dronning Christina var på nippet til at lade sig omvende til katolicismen, en enestående sejr for den katolske kirke umiddelbart efter Trediveårskrigen mellem det katolske og det protestantiske Europa. Men Viogué frygtede, at Descartes' indflydelse skulle få svenskedronningen på andre tanker. Descartes var ilde set af den katolske kirke, der betragtede ham noget nær som kætter, fordi han så den katolske kirkes dogme om, at brødet og vinen under nadveren bliver til Jesu legeme, ikke blot i symbolsk forstand, som den rene overtro.

I Tyskland er Theodor Ebers teori blevet positivt modtaget. I Frankrig er Descartes-specialisterne derimod skeptiske. Intet tyder på, at Rom stod bag giftmordet. I så fald er det fuldstændig ligegyldigt, om Descartes døde af det ene eller det andet, mener den franske professor i filosofi Charles Ramond.

bpedersen@kristeligt-dagblad.dk