Katolsk skole i USA bandlyser Harry Potter

På flere eksorcisters anbefaling har en katolsk skole i den amerikanske by Nashville valgt at fjerne de populære Harry Potter-bøger fra skolens bibliotek.

Skuespillerne Jim Broadbent (til venstre) og Daniel Radcliffe, der spiller Harry Potter, i en scene fra filmen "Harry Potter og Halvblodsprinsen".
Skuespillerne Jim Broadbent (til venstre) og Daniel Radcliffe, der spiller Harry Potter, i en scene fra filmen "Harry Potter og Halvblodsprinsen". Foto: Ho/Reuters

Avada kedavra, expelliarmus og expecto patronum.

Besværgelser og forbandelser er en central del af det magiske univers i succesforfatter J.K. Rowlings bøger om den unge troldmand Harry Potter og hans oplevelser på troldmandsskolen Hogwarts.

De magiske tricks kan i bøgerne - blandt andet - forårsage dødsfald og smerte, hidkalde beskyttende kræfter, låse døre op og smitte ofre med forkølelse.

Og den slags skal man ikke spøge med, mener ledelsen på den katolske skole St. Edward i Nashville i USA. Her har eleverne ikke længere mulighed for at låne bøger fra den ellers legendariske Harry Potter-serie på skolens bibliotek.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skriver flere medier - herunder den avisen Tennessean.

I en email sendt til elevernes forældre skriver pastor på skolen Dan Reehil:

- Disse bøger præsenterer magi som både godt og ondt, hvilket ikke er sandt, men nærmere er et kløgtigt bedrag.

- Forbandelserne og besværgelserne, der anvendes i bøgerne, er ægte forbandelser og besværgelser, som - hvis de læses af et menneske - risikerer at fremkalde onde ånder hos den person, der læser teksten.

Der er syv bøger i serien om Harry Potter. Den første - "Harry Potter og De Vises Sten" - udkom i 1997. Bøgerne er løbende blevet filmatiseret og handler om Harry Potter, hans venner, livet på troldmandsskolen Hogwarts og kampen mod den onde troldmand Lord Voldemort.

Indtil sommerferien var serien faktisk at finde på hylderne på skolebiblioteket på St. Edward Catholic School.

Men da skolen indviede et nyt bibliotek ved det nye skoleårs begyndelse, var de væk. Inden bøgerne blev fjernet, havde pastor Dan Reehil konsulteret adskillige eksorcister i både USA og Vatikanet.

Eksorcister beskæftiger sig inden for den katolske kirke kort fortalt med at uddrive onde ånder. De adspurgte eksorcister i sagen om Harry Potter anbefalede pastor Dan Reehil at fjerne bøgerne fra skolen.

Mens avisen Tennessean forgæves har forsøgt at få en kommentar fra pastoren, har Rebecca Hammel, der er øverste leder for skolerne i det katolske stift i Nashville, bekræftet beslutningen om at droppe Harry Potter.

- Enhver pastor har kirkeretslig autoritet til at træffe sådanne beslutninger for sin skole, siger hun til Tennessean.

Ifølge skolechefen har den katolske kirke ikke en officiel holdning til Harry Potter, og så vidt hun er informeret, er der stadig Harry Potter-bøger på andre katolske skoler i Nashville.

Siden den første udgivelse har Harry Potter-bøgerne på grund af seriens overnaturlige elementer været et følsomt emne i visse religiøse kredse.

/ritzau/