Katten der går sine egne veje

INTERVIEW: Når de unge i dag fårr børn i en sen alder, er det, fordi vi for alt i verden ikke vil gentage vores forældres fejltagelser, siger sangeren Karen Rosenberg

-- Mine forældre havde nok ventet at jeg gik akademikervejen - måske oven i købet i deres fodspor. Men sådan blev det ikke, fortæller Karen Rosenberg, der husker, at hun som 13-årig ofte gik over og øvede sig i at synge i Sct. Mariæ kirke i Helsingør, hvor faderen var præst. På det indsatte billede ses den vampede og topstylede Karen fra sangerens seneste cd.
-- Mine forældre havde nok ventet at jeg gik akademikervejen - måske oven i købet i deres fodspor. Men sådan blev det ikke, fortæller Karen Rosenberg, der husker, at hun som 13-årig ofte gik over og øvede sig i at synge i Sct. Mariæ kirke i Helsingør, hvor faderen var præst. På det indsatte billede ses den vampede og topstylede Karen fra sangerens seneste cd.

"Hej, så er jeg her". Et friskt pust fra Øresund fejer ind ad døråbningen. Pigen med det lyse hår og brune øjne er på vej til et af de interview, hun angiveligt ikke strør omkring sig med. "Jeg vil tale om min musik og ikke om min person", siger hun med oprør i øjnene. Jo, pigen ved, hvad hun vil.

Køn? Afgjort. Men ellers har live-udgaven af den 29-årige Karen Rosenberg ikke meget tilfælles med den vampede og topstylede babe på forsiden af musik-idolets seneste cd, "Ingen smalle steder".

Her, mellem rosa kartoner af piskefløde, er der gang i det erotiske kokkeri. Det lyse hår er dullet op til sjov, læberne er blodrøde, skuldrene blottede og ud mellem de sensuelt åbne læber stikker bagdelen af en hvid mus. Noget af en bid for en sild. Men ikke for en kat. Og det er lige det, hun er, efter eget udsagn.

, men det superkvindelige er kun én side af mig, der er også en masse alvor i mig, lyder det fra Karen Rosenberg. Og man tror hende.

Holdning og meninger, bliver selvsikkert luftet i sangene. Det sker i et kontant og direkte sprog. Skævt, lyrisk og vemodigt. Teksterne handler om kærlighed, selvstændighed og det at være ung kvinde i dag. Alt sammen ved hun noget om. Hun skriver historier, hun har lyst til at fortælle, historier fra hverdagen med inspiration fra de mennesker, hun møder.

Til hendes 18-års fødselsdag skrev hendes farmor i en hilsen: "Lille kat, lille kat, lille kat på vejen, hvis er du, hvis er du? Jeg er sgu'min egen".

– Og der så hun helt rigtigt. For det betyder meget for mig at kunne bestemme og gøre som jeg vil, siger hun og kryber sammen på kontorstolen.

Det er 10 år siden nu. Og Karen Rosenberg går stadig sine egne veje. Som professionel i pladebranchen, fortæller hun, kan det være vanskeligt at bevare sin selvbestemmelse.

– Gode råd skal man altid lytte til. Men den endelige beslutning, vil jeg selv træffe, jeg skal kunne gå 100 procent ind for det, jeg vælger. Det er nysgerrighed og selvbestemmelse, der driver værket, siger rythm and blues-sangeren Karen Rosenberg, der fornyligt har forladt sit pladeselskab, fordi "de ville overtage styringen."

- Både min styling og måde at synge på. Det kunne jeg ikke have.

Nu bestemmer hun, sammen med sin kæreste, musikeren og produceren Vagn Luv, over sin egen karriere. Ret usædvanligt for et stjernenavn i branchen. En satsning ikke uden en vis risiko.

- Det er mine egne penge jeg bruger på "Ingen smalle steder". Og det kan både gå godt og skidt. Går det galt, ved jeg, at det er mig selv, der har skylden. Til gengæld véd jeg så også, at det ikke kunne være anderledes. Jeg har selv valgt, hvordan jeg vil fremtræde, hvilke tekster jeg vil skrive, og hvordan jeg vil synge. Jeg har haft total frihed til at gøre som jeg vil - ingen kompromiser til mig, tak.

. Selv om det gør vejen til den eftertragtede internationale musikscene, besværlig.

- Men dansk er mit sprog, dansk er den måde jeg udtrykker mig på. Skrev jeg på engelsk ville teksten komme til at lyde hul, som om jeg ikke mener de ord, jeg bruger, siger Karen Rosenberg, der er vokset op i et hjem, hvor begge forældre var præster.

- Det har givet mig et omskifteligt liv med en opvækst både i byen og på landet.

Og det blev også til et kostskoleophold som 16-årig.

- Da min fader fik et embede ved sømandskirken i Singapore, rejste min mor med. Jeg blev herhjemme. Ret barskt at være uden forældre, når man er så ung, men det modnede mig i en tidlig alder og gav mig også en stor selvstændighed, som jeg siden har haft god brug for.

Et gammelt ord siger at præstebørn er værste børn, forsøger vi og famler lidt uroligt ved cden.

Karen Rosenberg går et øjeblik med på spøgen men ryster så benægtende den lyse hårmanke:

- Jeg var vist hverken værre eller bedre end mine kammerater, men man kan sige, at min baggrund var lidt anderledes end deres. Selv om mine forældre ikke ligefrem svælgede i begravelser og sygdom, kunne vi børn ikke undgå at høre når samtalen faldt på de emner. Det har nok betydet, at jeg tidligt er blevet opmærksom på at livet ikke er en uendelig række af dage og at der findes mørke sider....

Alvoren og opmærksomheden på livet bruger hun i sine tekster.

I "Cocakaj" går huntil eksempel tæt på de unges problemer med stofmisbrug, men der er også blide og vemodige toner... Om kærlighed og om skilsmisse.

- Det er fænomener, der tegner tiden og der er uhyggeligt mange stofmisbrugere. På samme måde er en stor del af min generations forældre blevet skilt, så skilsmisser er en sørgelig del af vores virkelighed.

Hun synger ikke for at moralisere.

- Folk må selv vælge, hvilken vej de vil, vil de bruge stoffer kan jeg ikke forhindre det, men jeg kan bruge min sang til at fortælle andre om min holdning. Og jeg går ikke ind for stoffer.

I "Ønsket" står barometeret på kærlighed:

"Jeg ønsker dig kærlighed, jeg ønsker dig sjælefred. At du ikke bli'r såret mer'. Jeg ønsker dig ærlighed, jeg ønsker dig kærlighed. At du indser hvor rigtig og vigtig, du er."

forældre blev skilt for år tilbage.

- Skilsmisser er altid sørgelige, og når der er så mange af dem i 68-generationen er det nok fordi, at man dengang blev gift tidligt, og ikke rigtigt vidste hvad ægteskab og forældrerolle var. Derfor er min generation også meget forsigtige med at binde sig. Og når vi i dag får børn i en sen alder er det fordi vi, for alt i verden, ikke vil gentage vores forældres fejltagelser.

Hun tror på kærligheden og på ægteskabet.

- Men jeg har tid nok til at vente til jeg er helt sikker, lyder det med eftertryk.

$CLASS=bymail$moe@kristeligt-dagblad.dk