Ken Follett går i sin næste bog fra historiske romaner til en mulig Tredje Verdenskrig

Vi er i nutiden med en kvindelig amerikansk præsident i den britiske forfatter Ken Folletts næste roman. I går løftede han sløret for på et globalt pressemøde

”Vi har været alt for selvtilfredse siden den kolde krig. Men alle lande er bevæbnet til tænderne, og det er let at forestille sig en mindre begivenhed, som udvikler sig til noget stort,” lyder den dystre prognose fra Ken Follett på et pressemøde om forfatterens næste roman. – Foto: Barbara Follett.
”Vi har været alt for selvtilfredse siden den kolde krig. Men alle lande er bevæbnet til tænderne, og det er let at forestille sig en mindre begivenhed, som udvikler sig til noget stort,” lyder den dystre prognose fra Ken Follett på et pressemøde om forfatterens næste roman. – Foto: Barbara Follett.

Står vi på kanten af en Tredje Verdenskrig, og hvad vil udløse den?

Det er temaet i en kommende bog af den britiske succesforfatter Ken Follett.

Romanen har meget sigende fået titlen ”Never”, hvilket på dansk bliver til ”Aldrig”.

Hans status som succesforfatter betyder, at bogen synkront rammer boghandlere i mange lande den 9. november – hvilket også sker i Danmark.

Ken Follett har solgt over 175 millioner eksemplarer af sine hidtil 36 romaner, som er udgivet i 80 lande og på 33 sprog.

De har indtil nu alle været historiske. Men ”Aldrig”, som er ren fiktion, finder sted i en ubestemt nutid eller samtid, og den udspringer af hans research til romanen ”Giganternes fald”, der kom på dansk i 2010.

”Jeg var chokeret over at opdage, at Første Verdenskrig var en krig, som ingen ønskede. Men kejserne og premierministrene, en efter en, tog beslutninger, logiske og mådeholdende beslutninger, som alle tog os tættere på den mest forfærdelige konflikt, verden nogensinde har kendt,” fortæller Ken Follett på et internationalt onlinepressemøde.

”Det var en krig, som blev udkæmpet ved en fejl, og jeg stillede mig selv det spørgsmål, om det kunne ske igen, og jeg nåede frem til, at det kunne blive udløst af terror og international kriminalitet.”

Bogen holder fast i den geopolitiske virkelighed, som vi kender i dag. Men hovedpersonerne er fiktive, hvorfor der er en kvindelig amerikansk præsident, og alle andre statsledere er også fiktive.

Hovedpersonen er Tamara, en ung kvindelig amerikansk CIA-agent fra Chicago, der er udstationeret i den olierige afrikanske ørkenstat Chad, hvor den tidligere koloniherre Frankrig og Kina kæmper om at have mest indflydelse. Her er det en stjålet amerikansk militærdrone, der bliver brugt i et angreb, der er katalysator i den over 750 sider lange bog.

”Spørgsmålet er, om lederne i vor tid vil være bedre til at undgå en eskalerende krig, end lederne var op til Første Verdenskrig?”, siger Ken Follett, der bruger rigtige lande, men har opdigtet de politiske ledere – herunder den kvindelige amerikanske præsident, en kinesisk mesterspion og en hemmelig agent.

”Der er ingen rigtige politiske ledere, for jeg tror ikke, at det ville virke. Men den diplomatiske og militære baggrund, håber jeg, er autentisk. Det samme gælder deres politiske tilgang samt våbenarsenalet i de forskellige lande,” siger den 71-årige forfatter, der har skrevet bogen usædvanligt hurtigt, fordi han har været isoleret med sin hustru på sit engelske landsted, hvor hverken teaterbesøg, restaurantmiddage eller biografture har været mulige på grund af pandemien.

Ken Follett mener, at verdenssamfundet er i en farlig tilstand i dag.

”Inspirationen kom ikke fra en specifik begivenhed, men en følelse af utryghed og spændinger i verden, som vi ikke har oplevet siden Cuba-krisen i 1962. Vi har været alt for selvtilfredse siden den kolde krig. Men alle lande er bevæbnet til tænderne, og det er let at forestille sig en mindre begivenhed, som udvikler sig til noget stort,” lyder den dystre prognose fra Ken Follett, som først på de sidste sider i den kommende roman løfter sløret for, om det ender med en Tredje Verdenskrig.