Kender du overlæge Morten Sodemann? Det burde du nok

Han er nok ikke så kendt, som han burde være, og især møder hans synspunkter ikke altid den imødekommenhed, som de burde, skriver Per Øhrgaard om Morten Sodemann

Morten Sodemann er leder af Indvandrermedicinsk Klinik ved Odense Universitetshospital, der er den eneste af sin art i landet.
Morten Sodemann er leder af Indvandrermedicinsk Klinik ved Odense Universitetshospital, der er den eneste af sin art i landet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Det er ikke, fordi overlæge Morten Sodemann er ukendt i Danmark. Han har gjort karriere, skrevet bøger og modtaget Folkesundhedsprisen. Men han er nok ikke så kendt, som han burde være, og især møder hans synspunkter ikke altid den imødekommenhed, som de burde. Sodemann er leder af Indvandrermedicinsk Klinik ved Odense Universitetshospital, den eneste af sin art i landet, grundlagt af ham selv i 2008. Han har arbejdet i Afrika og samlet erfaringer der. I Odense har han ud over at behandle sine patienter arbejdet utrætteligt for blandt andet bedre information om sundhed og sygdom på indvandrernes forskellige sprog – og nu om vaccination.

Det fremmer i Sodemanns øjne integrationen, hvis det modtagende land gør sig den umage at komme de indvandrere i møde, som ikke kan forventes lige straks at kunne dansk. Det er indlysende nok. Det ved vi fra situationer, hvor vi selv er fremmede, men det sker for sjældent. Konsekvensen af at undlade det er blandt andet, at indvandrerne søger til informationskilder fra deres oprindelseslande. De er måske ikke altid lige så pålidelige, som danske kilder kunne være. Det kan også forvirre, at man her hører om andre vacciner og ikke om dem, der tilbydes her til lands. Anledningen til denne klumme er ikke, at Sodemann har rund fødselsdag, og heldigvis slet ikke, at han er gået af. Den er, at han har givet tyske Der Spiegel et interview, hvori han fortæller, hvordan han og hans kolleger prøver at øge beredskabet til at lade sig vaccinere i de indvandrerkredse, hvor det har knebet med det.

Han gør blandt andet opmærksom på, at modviljen hos mange vaccinenægtere ikke skyldes skepsis over for vaccinen som sådan, men mistillid til samfundet i det hele taget, og at den kan være velbegrundet. ”De har gjort andre erfaringer end flertallet. Den erkendelse vil mange politikere ikke acceptere. Men vi må arbejde sådan med mennesker, at de forstår os.”

For at også politikerne skal forstå det, siger Sodemann videre: ”En imam eller en mørklødet kvindelig læge, som forklarer, hvad vaccinationen går ud på, er ofte mere værd end en hvilken som helst regeringsappel. Tit afhænger det af enkeltpersoner, om en hel gruppe bliver vaccineret. En frisør, en fodboldtræner eller et familieoverhoved kan være afgørende for, at en halv husblok tager imod tilbuddet.”

Men det forhindrer ikke ham selv og hans kolleger i at være aktive. Der Spiegel er en velinformeret publikation, så intervieweren kender også til den danske udlændingepolitik og spørger, om den er blødt op som følge af pandemien. Sodemann tror det ikke. Han citerer en ældre indvandrer, som på et borgermøde sagde: ”I interesserer jer jo kun for os, fordi vores adfærd for en gangs skyld kan få følger for jer selv.”

Op til kommunevalget var der en politiker, som havde ondt af, at der havde fundet vælgermøder sted på andre sprog end dansk. Den holdning er måske nok mere karakteristisk for den pågældende end for befolkningen som helhed. Jeg tror og håber i hvert fald, at de fleste ”etniske danskere” har større forståelse for Morten Sodemann og hans indstilling end for den fremmedfjendskhed, som dyrkes af visse politikere og medier. De fleste af os ville meget have os frabedt at skulle skifte vort mentale tøj fra inderst til yderst i løbet af kort tid og under offentlig bevågenhed. Vi skal ikke undre os over, at andre mennesker har det lige sådan. Men man kan altid tale problemer op i stedet for at analysere dem grundigt. Sodemann er en af dem, som analyserer grundigt og handler derefter. Han forstår at bruge det meget tætte danske datanet til andet end overvågning, nemlig til gavn for sine patienter, med forudseenhed og handlekraft. Hans og andre ligesindedes indsats er imponerende. Og så er det heller ingen skade til, at han interviewes af et af de mest udbredte tyske medier og på den måde kan bøde lidt på nationens flossede image ude omkring i verden.

Klummen ”eftertanken” skrives af professor, forfatter og tysklandsekspert Per Øhrgaard og bringes i avisen hver anden fredag.