Mette Bock: Kendskab til dansk kultur skal styrkes i Tyskland

Kulturminister Mette Bock (LA) lancerede i 2018 en samarbejdsaftale med Tyskland, der over to år vil styrke dansk kultur i Tyskland. ”Jeg har selv en nærmest livslang interesse for dansk-tysk kulturudveksling,” siger ministeren

”Mange tyskere er fascineret af det danske demokrati med vores lave magtdistance og vores måde at tænke uddannelse og skole på. Sådan er der masser af potentiale at bygge videre på,” siger Mette Bock. –
”Mange tyskere er fascineret af det danske demokrati med vores lave magtdistance og vores måde at tænke uddannelse og skole på. Sådan er der masser af potentiale at bygge videre på,” siger Mette Bock. – . Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

”Hvis bare vi ikke havde haft den dumme krig i 1864, så havde vi helt sikkert allerede haft en bro mellem Als og Fyn,” sagde en sønderjyde på det nyligt overståede Folkemøde på Bornholm, hvor han stod på en stand for en forening, der kæmper for at få en bro mellem Bøjden og Fynshav.

Og sådan spøger 1864 stadig over 150 år efter nederlaget ved Dybbøl Banke. Men i 2020 kan sønderjyderne fejre genforeningen med Danmark. Det bliver en fest i Danmark og mere en markering syd for grænsen. Men det har interesse på begge sider af grænsen som et venskabsår mellem Tyskland og Danmark.

For selvom der nok stadig findes en rest af bitterhed over 1864 og Anden Verdenskrig i Danmark – og over EM i fodbold i 1992 i Tyskland – så er dansk og tysk kultur vævet sammen. Og vores fælles venskab og værdier er stærkere end de kampe, vi også har haft mellem hinanden, mener kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA).

”Der har altid været kulturudveksling mellem Danmark og Tyskland. Indtil 1864 talte det bedre borgerskab jo også tysk i Danmark. Det holdt ret hurtigt op efter 1864, men vi har altid haft kulturudveksling mellem vores lande,” siger Mette Bock.

Kulturudvekslingen mellem dansk og tysk kultur er en personlig hjertesag for ministeren:

”Jeg har selv en nærmest livslang interesse for dansk-tysk kulturudveksling. Min mand stammer fra Flensborg, og jeg var formand for Grænseforeningen, indtil jeg blev minister. Og jeg synes, at det, der sker i grænselandet, og det, der sker mellem vores to lande i det hele taget, er meget betydningsfyldt – både historisk og fremadrettet. I dag er det den angelsaksiske og amerikanske inspiration, der fylder meget. Men vores grundlæggende bærende værdier kommer fra de øvrige europæiske lande og ikke mindst Tyskland. Tænk bare på, hvordan tysk teologi, filosofi, digtning og musik har inspireret den danske kultur, ligesom tyskerne også har været inspireret af os.”

Gennem tiden har mange danske kunstnere været på dannelsesrejser og studie- ophold i Tyskland, ligesom mange tyskere har søgt inspiration i Danmark. Og selvom tendensen længe har været, at danskere orienterer sig mod USA, og færre kan læse tysk, så ser mange danske unge igen mod Tyskland, påpeger hun:

”Berlin og senest Hamborg er blevet hippe steder for danske unge at tage hen. Mange nøjes ikke kun med at tage derned en weekend, men opholder sig der i flere måneder. Og fra tysk side ved vi, at mange unge tyskere også synes, at Danmark og Skandinavien i det hele taget er spændende. Mange tyskere er for eksempel fascineret af det danske demokrati med vores lave magtdistance og vores måde at tænke uddannelse og skole på. Sådan er der masser af potentiale at bygge videre på, fordi det ikke er nyt, at vi har så gode relationer. Siden krigen har det udviklet sig fra et tåleligt til et fremragende forhold.”

Med den nye indsats frem mod venskabsåret i 2020 vil både Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet forsøge at styrke båndet mellem de to lande:

”Det er selvfølgelig for at skabe nogle kroge, så vi får udvidet det i forvejen rigtig gode samarbejde. Og på kultursiden handler det om at få kulturinstitutionerne til at arbejde sammen og lave ting sammen. For kultur er jo også noget, der binder mennesker sammen, så når vi dyrker vores fælles kultur, så spreder det sig som ringe i vandet. Og det synes jeg er spændende, for vi er jo i forvejen både kulturelt, historisk, økonomisk og politisk forbundne,” siger Mette Bock og tilføjer:

”Tyskland er et kæmpestort land i forhold til Danmark, men vi kan stadig være en stor inspiration for tyskerne.”