Kierkegaards religiøsitet skræmmer ikke de unge filosoffer

Tegning: Niels Christian Kierkegaard (Søren Kierkegaards fætter) |

Tegning: Niels Christian Kierkegaard (Søren Kierkegaards fætter) | Foto: Polfoto | Grafisk bearbejdning: Ole Munk

I udlandet er mange optaget af Kierkegaard som filosof og ser hans betydning på linje med Platon og Kant. Men vi har sovet i timen.
Ole Morsing, lektor i idéhistorie

Tidligere har landets verdensberømte filosof været næsten bandlyst på de danske filosofistudier, ikke mindst på grund af hans religiøsitet. Derfor har den filosofiske forskning i Kierkegaard været forsømt, mener flere eksperter, der samtidig peger på, at det netop nu er ved at ændre sig

Slår man op i Den Store Danske Encyklopædi, står Søren Aabye Kierkegaard (1813-1855) beskrevet som ”eksistensfilosofiens grundlægger”. Han er derfor også kendt over hele verden som en af de helt store og uomgængelige tænkere fra det 19. århundrede. Alligevel har der indtil for få år siden ikke været den store interesse for Kierkegaards tænkning på de filosofiske institutter og afdelinger i Danmark.

”I den filosofiske forskning og undervisning i Danmark har vi forbigået Søren Kierkegaard. Og mange filosoffer gider ikke engang åbne en af hans bøger. Der har været en tendens til at tænke, at enten var han for religiøs eller også for skønlitterær og derfor uinteressant som filosof.”

Anders Moe Rasmussen er selv Kierkegaard-forsker og lektor i filosofi ved Aarhus Universitet, men han er ikke imponeret over sit eget fags interesse for eller forskning i den tænker, vi ynder at kalde landets bedste, og som flere steder betegnes som den største danske filosof nogensinde.

Den beskrivelse har ikke været nok til at gøre ham til særligt studieobjekt eller forskningsområde på de danske filosofiske institutter

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.