Kieslowskis film har været med til at forme mig

Søren Abildgaard, der er ny formand for Landsforeningen af Menighedsråd, kunne godt ønske sig hurtigere adgang til oversatte bøger fra mindre sprogområder

Jeg kunne godt ønske mig, at vi fik bedre og hurtigere adgang til oversatte bøger fra mindre sprogområder som for eksempel tjekkisk og polsk, fortæller Søren Abildgaard om sit kulturliv.
Jeg kunne godt ønske mig, at vi fik bedre og hurtigere adgang til oversatte bøger fra mindre sprogområder som for eksempel tjekkisk og polsk, fortæller Søren Abildgaard om sit kulturliv. Foto: Scanpix.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det må være, da jeg en sommerferie for nogle år siden læste Karl Ove Knausgårds seksbindsværk ”Min kamp”. I bøgerne er der utroligt meget stof til eftertanke og refleksion. De handler jo om et konkret menneske, som er min jævnaldrende og vokset op i en genkendelig samtid.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

I begyndelsen af 1990'erne var jeg udstationeret i Kroatien. Mens jeg var der, sendte min kone pakker med bøger. Det var dansk litteraturs hovedværker fra Holberg til Martin A. Hansen. Bøger som Martin A. Hansens ”Løgneren” og ”Jonatans rejse” gjorde meget stort indtryk i den periode. Der er mange bøger, der har gjort indtryk, og man går rundt med en masse forskellige bøger i sig, som man har læst, og man ved først bagefter, hvilket aftryk de har sat.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Jeg vil gerne anbefale noget, som først finder sted i august, nemlig litteratur-festivalen på Louisiana, Louisiana Literature. Det er et rigtig godt sted at få at vide, hvad der rører sig i verdenslitteraturen.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Der er nogle perioder i livet, hvor man er meget åben for indtryk, og det hænger også sammen med, hvor man er i sit personlige liv. Den periode i begyndelsen af 1990'erne, hvor jeg mødte kærligheden og fik børn, er en tid, der klinger sammen med Kieslowski-film som ”Veronikas to liv”, ”Dekalog” og ”Blå”, ”Hvid” og ”Rød”. Det er fremragende film, som alle handler om, hvordan vi er forbundet til hinanden og til historien.

Hvilken koncert har du senest været til?

Jeg har for få dage siden i forbindelse med de tyske evangeliske kirkedage været til en koncert i Stuttgart. Der bliver altid skrevet nye korværker til disse dage, og jeg vil gerne fremhæve uropførelsen af den tjekkiske komponist Martin Smolkas værk ”Det hellige kar”, som blev opført af orkester og tre kor.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Jeg kunne godt ønske mig, at vi fik bedre og hurtigere adgang til oversatte bøger fra mindre sprogområder som for eksempel tjekkisk og polsk. Det er kulturfolk, som begge er en del af vores europæiske fælleskab. De er med til at give os en forståelse af, hvem vi er, og hvilket skæbnefællesskab vi er med i.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Mine børn siger, at jeg er helt uden forståelse for nutidig populærmusik.