Jeg bliver stadig grådlabil, når jeg læser Kim Malthe-Bruuns breve

De små egnsteatre fortjener mere opmærksomhed. De ligger spredt over hele landet, og mange steder er de helt afhængige af enkeltpersoners store arbejdsindsats, siger sognepræst og anmelder Kristian Østergaard.

De små egnsteatre fortjener mere opmærksomhed. De ligger spredt over hele landet, og mange steder er de helt afhængige af enkeltpersoners store arbejdsindsats, siger sognepræst og anmelder Kristian Østergaard. – Privatfoto.
De små egnsteatre fortjener mere opmærksomhed. De ligger spredt over hele landet, og mange steder er de helt afhængige af enkeltpersoners store arbejdsindsats, siger sognepræst og anmelder Kristian Østergaard. – Privatfoto. Foto: JOAKIM OESTERGAARD.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er Poul Joachim Stenders nye bog ”Vil du være rask”. Den er umådelig velskrevet og inspirerende og handler om, at vi skal turde droppe bekymringer og kontrol og i stedet tage nogle chancer. Den bevæger sig ud over det pastorale og appellerer også til dem, hvis skygge ikke formørker kirkedøren hver eneste søndag. Poul Joachim Stender er lige fyldt 60 år, men det mærker man ikke. Der er stor vitalitet i bogen.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

I 8. klasse læste vi et uddrag af Kim Malthe-Bruuns breve. De gjorde et utroligt stort indtryk, og jeg kan stadig blive grådlabil, når jeg læser dem. Der skete en dramatisk udvikling i ham på grund af den situation, han blev sat i, da han kom i fængsel og siden blev dødsdømt. Det kan man se i den måde, han skrev brevene til sin kæreste på.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Vi er så heldige her i Sorø at have et teater, der har specialiseret sig i Holberg, og som fører Holberg up to date. Derfor vil jeg gerne anbefale skuespillet ”Barselsstuen”, der bliver sat op på Holberg Teatret og spiller fra den 27. juni til den 2. juli i Akademihaven.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

På teologistudiet havde jeg Niels Grønkjær, der i dag er præst i Vartov, i systematisk teologi, hvor han præsenterede os for de store tænkere fra antikken. Det har haft varig betydning for den måde, jeg læser og fortolker tekster på. Jeg udnævner gerne Niels Grønkjær til min bedste lærer på universitetet.

Hvilken koncert har du senest været til?

Jeg var til en fortræffelig koncert for nogle måneder siden i Sorø Klosterkirke med Sorø Drengekor. Der er ikke så mange drenge- og mandskor i Danmark, så der er noget helt særligt ved at høre et drengekor. De sang både nye og ældre værker til koncerten.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

De små egnsteatre fortjener mere opmærksomhed. De ligger spredt over hele landet, og mange steder er de helt afhængige af enkeltpersoners store arbejdsindsats. Medierne kunne godt fokusere mere på, at der er et rigt kulturliv mange andre steder end i de store byer. Vi har også kulturelt oxygen herude.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg har det svært med installationskunst. Hidtil er det ikke lykkedes mig at få det store ud af det. Men det er muligvis min egen fejl.