Kinesiske tv-seere undrer sig over VM uden coronatiltag

Det igangværende fodbold-VM giver kineserne et sjældent indblik i, hvordan resten af verden håndterer corona.

Mens store dele af verden i høj grad har lagt corona bag sig, fylder det fortsat meget i de kinesiske byer. (Arkivfoto).
Mens store dele af verden i høj grad har lagt corona bag sig, fylder det fortsat meget i de kinesiske byer. (Arkivfoto). Foto: Noel Celis/Ritzau Scanpix.

Flere kinesiske tv-seere er begyndt at undre sig over den store forskel på coronasituationen i deres eget land og resten af verden.

Det skriver det britiske medie BBC.

Årsagen er det igangværende fodbold-VM i Qatar. Turneringen er en populær begivenhed i Kina og bliver derfor også vist på landets stats-tv, der ellers primært fortæller om begivenheder inden for de kinesiske grænser.

På tv bemærker flere kinesiske seere, at ikke hele verden har lige så omfattende coronarestriktioner, som de selv oplever.

På det populære sociale medie Weibo skriver nogle brugere blandt andet, at de af den grund føler sig afskåret fra resten af verden.

- Der er slet ikke nogen særskilte sæder, der sikrer, at folk kan holde afstand. Og der er ikke nogen mennesker klædt i blå og hvide hospitalsdragter på sidelinjen. Den her planet er virkelig blevet opdelt, skriver en bruger.

En anden tilføjer:

- På den ene siden af verden er der en stor folkefest med VM. På den anden side er der regler om, at man ikke må besøge offentlige steder i fem dage.

Nogle skriver ifølge BBC også, at de har svært ved at forklare deres børn, hvorfor situationen ser så anderledes ud i resten af verden.

Coronavirusset blev første gang registreret i den kinesiske millionby Wuhan i slutningen af 2019. Kina indførte relativt hurtigt strenge coronatiltag, som landet nu langt hen ad vejen har holdt fast i i næsten tre år.

Lokale regeringer i store byer har for nylig genindført massetestning, rejserestriktioner og bedt folk om at holde sig hjemme.

De fortsatte tiltag har ført til store demonstrationer i flere byer.

Der er dog ikke umiddelbart udsigt til, at restriktionerne bliver ophævet. Kinas Nationale Sundhedskommissions talsmand har denne uge "advaret mod at slække på epidemiforebyggelsen og epidemikontrollen".

/ritzau/