Per Kirkeby opgiver maleriet

En hjerneskade efter et fald tvinger en af Danmarks mest kendte kunstnere til at opgive maleriet.

Den verdensberømte danske kunstmaler Per Kirkeby kan ikke længere se farver og kan ikke længere orientere sig i de store lærreder, der har gjort ham til en af giganterne i international samtidskunst.

Nu har han helt opgivet at male, fortæller han i et interview med Politiken lørdag.

- Jeg kan ikke male mere, siger Per Kirkeby, som regnes blandt de største navne i europæisk samtidskunst, til Politiken.

- Jeg kæmpede i lang tid. Jeg forsøgte, og jeg kunne ikke. Det gjorde ondt på mig selv, og det gik ud over mine omgivelser, fortæller han til Politiken.

At Per Kirkeby har erkendt, at han er færdig som maler skyldes en hjerneskade, som den 76-årige kunstner pådrog sig, da han for omkring halvandet år siden faldt ned af en trappe i sit hjem i Hellerup nord for København.

Siden midten af 1970'erne har Per Kirkeby malet dagligt. Det har, forklarer han, været som at trække vejret, og endnu er han ikke kommet overens med sit nye livsvilkår.

- Jeg har mistet et menneske. Maleren i mig. Jeg går stadig og snakker med ham, forklarer han til avisen.

Per Kirkeby begyndte at male i 1960'erne. Han lagde ud med popkunst, hvor han sammen med Bjørn Nørgaard, Paul Gernes og Peter Louis-Jensen dyrkede de nye udtryksmuligheder. Fra midten af 1970'erne begyndt Kirkeby at anvende olie på lærred i sin kunst.

I 1978 fik Per Kirkeby sit store gennembrud på den internationale kunstscene med sin udstilling ved biennalen i Venedig , hvor man for alvor fik øjnene op for Kirkebys kunst uden for Danmark.

Samtidig med sine malerier har Per Kirkeby også lavet skulpturer, tegnet, skrevet bøger og lavet film i takt med, at den internationale anerkendelse steg og steg.