Klager over seksualiseret kultur i pigekoret går tilbage til 1980’erne

I kølvandet på den nuværende sag, hvor medlemmer af pigekoret er stået frem med beskrivelser af en seksualiseret kultur i koret, viser det sig, at der også for årtier tilbage var kritik af forholdene

”En undersøgelse viste, at Tage Mortensen i bestemte sammenhænge havde optrådt på en måde, der ikke var passende over for medlemmer af pigekoret," fortæller tidligere generaldirektør i DR, Christian Nissen. Her ses DR Pigekoret til Danmark Radio 90 års jubilæumskoncert onsdag den 1. april 2015 i DR Koncerthuset.
”En undersøgelse viste, at Tage Mortensen i bestemte sammenhænge havde optrådt på en måde, der ikke var passende over for medlemmer af pigekoret," fortæller tidligere generaldirektør i DR, Christian Nissen. Her ses DR Pigekoret til Danmark Radio 90 års jubilæumskoncert onsdag den 1. april 2015 i DR Koncerthuset. . Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix.

DR Pigekoret har i de seneste uger været genstand for medieopmærksomhed, idet 12 medlemmer af koret er stået frem med beskrivelser af tiden under chefdirigent Michael Bojesen i årene fra 2001 til 2010 og en kultur, som medlemmerne har oplevet som seksualiseret og kritikundertrykkende. Nu viser det sig, at der langt tidligere, da koret var under ledelse af chefdirigent Tage Mortensen, var kritik af forholdene i koret, og at klager over dirigenten var medvirkende årsag til, at han blev afskediget i 2000. Det skriver Politiken.

Tage Mortensen, der døde i 2001, var leder af DR Pigekoret igennem 35 år. Til Politiken fortæller et medlem af pigekoret fra 1978 til 1982, at hun og andre mindreårige piger helt ned til 13 år blev udsat for sexchikane i form af befamlinger og uønskede tungekys af dirigenten, og at hendes forældre herpå klagede over opførslen.

Den officielle forklaring på, at Tage Mortensen stoppede som chefdirigent i 2000, var sygdom. Men tidligere generaldirektør i DR Christian Nissen fortæller, at direktionen bragte Mortensens ansættelse til ophør efter klager fra forældre til medlemmer af pigekoret.

”En undersøgelse viste, at Tage Mortensen i bestemte sammenhænge havde optrådt på en måde, der ikke var passende over for medlemmer af pigekoret. Det var inden for det register, som man ville kalde seksuelt, og undersøgelsen gav anledning til, at vi stoppede hans ansættelse. Vi kunne ikke sidde klagerne overhørig,” siger Christian Nissen til Politiken.

DR har for et par måneder siden iværksat en advokatundersøgelse af forholdene i pigekoret. Michael Bojesen har over for flere medier undskyldt for at have ”svigtet” sit ansvar som leder af pigekoret, men har også mødt opbakning fra 25 tidligere medlemmer af pigekoret, der i Kristeligt Dagblad har beskrevet ham som en ”ambitiøs og professionel dirigent, der føret koret til nye musikalske højder”.

Michael Bojesen har som følge af sagen trukket sig fra sine poster i Statens Kunstfond og taget orlov fra sit job som chef for Malmö Opera.