Klassisk musik

Kristeligt Dagblad anmelder klassisk musik

Skønne perler. Dansk musik fra det 20. århundrede. Hetna Regitze Bruun (mezzosopran), Kristoffer Hyldig (klaver). Naxos. 8.572728.
Skønne perler. Dansk musik fra det 20. århundrede. Hetna Regitze Bruun (mezzosopran), Kristoffer Hyldig (klaver). Naxos. 8.572728.

Bruckner skåret ind til benet

5 ud af 6 stjerner.

Klarhed, friskhed, dynamik ... tre ord, der har kendetegnet Thomas Dausgaards arbejde med DR SymfoniOrkestret igennem hans syv år som chefdirigent og også tre ord, der passer på hans seneste udgivelse med hans andet orkester, Svensk Kammerorkester, hjemmehørende i Ørebro.

De har indspillet Bruckners 2. symfoni, og så er der nok en læser, der tænker: "Bruckner og kammerorkester ... det kan ikke være rigtigt." Men det er det. De 38 mænd og kvinder i orkestret formår faktisk at blæse al tung, svulstig romantik ud af partituret, og tilbage står et transparent, energisk og levende lydbillede, som man også kender fra de andre udgivelser i samarbejdet mellem den danske dirigent og det svenske orkester, herunder deres Beethoven-cyklus og Schumann-indspilninger.

Det er Leopold Nowaks version fra 1877, man får at høre, en version, der bevarer det bedste fra Bruckners originale version fra 1872 og samtidig respekterer komponistens senere forbedringer (der foreligger et utal af variationer over Bruckners symfonier grundet hans konstante usikkerhed og tvivl om egne evner). Den mindre besætning gør fortolkningen tydelig, og de enkelte instrumenter får lov til at brillere, som nu horn i andensatsen, der smukt intoneret læner sig kælent op ad strygernes pizzicato.

Her er i det hele taget personlighed, karakter og masser af varme i de lyriske passager. Tempoet er pænt højt og rytmisk kant, men ikke irriterende hæsblæsende som i deres seneste udgivelse af Schuberts 8. symfoni, så lydbilledet er stadig transparent.

Og det kan godt være, at man ikke får samme sug som ved et stort orkester, men til gengæld får man en klanglig intimitet og et nærvær, som er en fornøjelse, uden at det skorter på dynamiske effekter. En anbefalelsesværdig udgivelse.

Bruckner: Symfoni nr. 2. Svensk Kammerorkester. Dirigent: Thomas Dausgaard. BIS-SACD-1829.

Triste toner

3 ud af 6 stjerner.

Et tankeeksperiment: Hvis den her cd om 300 år pludselig dukker op, hvad vil lytteren så tænke om det at være dansker i 1900-tallet?

Spørgsmålet lyder måske fjollet, men når mezzosopranen Hetna Regitze Bruun og pianisten Kristoffer Hyldigs cd "Skønne perler" har den definerende undertitel "Dansk musik i det 20. århundrede", er det ikke helt irrelevant at give det en tanke. Svaret er, tror jeg, at lytteren vil tænke, at det var et koldt, depressivt og mørkt sted at være, og at glæde, varme og nærvær ikke var til stede. Desværre.

Det skyldes primært Bruuns vokal, der på trods af en påfaldende mørkttonet renhed ikke formår at differentiere sit udtryk tilstrækkeligt i sange af Poul Schierbeck, Vagn Holmboe, Herman D. Koppel, Poul Rovsing Olsen og Erik Norby. Den hæver sig aldrig over det sorgfuldt desperate, og det er en skam, for der er også vers undervejs, der fortjener at blive behandlet med en knap så stor eksistentiel alvor. Det er især vigtigt, når der nu er tale om den her form for moderne kompositioner, at betoninger og fraseringer blødes op og varieres, for ellers lukker musikken sig på ikke-kommunikerende vis om sig selv.

Bedst er så afgjort Erik Norbys "Herbstlieder", hvor Helene Simonsens underfulde fløjte bløder dejligt op på den fastlåste stemning i en række sange, der ellers også er præget af efterårsstemninger. Kristoffer Hyldig leverer hele cd'en igennem et flot akkompagnement, der fornemt sætter en stemning; det gælder for eksempel en sang som "Åget" af Vagn Holmboe, men også Rovsing Olsens to Lagerkvist-sange er eksemplariske.

Men roen eller balancen indfinder sig altså desværre aldrig rigtigt på en cd, der – hvor gerne man end vil kunne lide den – bliver lidt anstrengende. Sammen med cd'en, der er udgivet på verdens største pladeselskab i form af Naxos, medfølger i øvrigt et usædvanlig lækkert layoutet teksthæfte.

Skønne perler. Dansk musik fra det 20. århundrede. Hetna Regitze Bruun (mezzosopran), Kristoffer Hyldig (klaver). Naxos. 8.572728.

kultur@k.dk