Prøv avisen

Klassisk musik bliver klemt af fusionen mellem P1 og P2

Kulturministeren ville i går ikke kommentere beslutningen. Men flere musikchefer har allerede over for Kristeligt Dagblad kaldt udsigten til lukning af P2 for "et kæmpe tab" og "katastrofal" for den klassiske musik herhjemme. Foto: Torben Huss.

Sammenlægningen af P1 og P2 betyder en stærk svækkelse af profileringen af klassisk musik på trods af nye DAB-kanaler, mener kendere

"Vi skruer ikke ned for den klassiske musik, og vi lukker ikke P2 – det kan kun DR gøre," sagde kulturminister Per Stig Møller (K) sidste år til Kristeligt Dagblad, da regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i et smalt medieforlig fratog DR en radiokanal.

"Ministerens ord lyder jo hule i dag," siger medieprofessor Frands Mortensen fra Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: DR lægger P1 og P2 sammen

For nu har DR's bestyrelse annonceret, at P1 og P2 bliver slået sammen. Og ifølge DR's nye strategi betyder beslutningen også et farvel til klassisk musik i den bedste sendetid på FM-båndet. Det bliver P1's traditionelle taleprogrammer, der får den lytterstærke sendeflade fra klokken 6 om morgen til 18 om aftenen.

Kulturministeren ville i går ikke kommentere beslutningen. Men flere musikchefer har allerede over for Kristeligt Dagblad kaldt udsigten til lukning af P2 for "et kæmpe tab" og "katastrofal" for den klassiske musik herhjemme. Og Frands Mortensen vurderer, at det vil svække profileringen af den klassiske musik, selvom DR samtidig opretter en 24-timers værtsbåren DAB-kanal til klassisk musik:

"Det betyder selvfølgelig mindre fokus på den klassiske musik, at den ikke har sin egen FM-kanal," siger han og peger på, at DR's brugere på den måde også får mindre klassisk musik for pengene:

"Licensbetalerne betaler jo både for driften af radiokanalerne og driften af koncerthuset, som vi jo er mange, der ikke bor i nærheden af. Og med lukningen af P2 forsvinder en vigtig platform for den klassiske musik. Noget kan selvfølgelig lægges over på DAB, men det er gået utroligt langsomt med udbredelse af DAB-radioen."

DR's kulturdirektør, Morten Hesseldahl, mener dog, at sammenlægningen af P1 og P2 vil styrke udbredelsen af DR's DAB-kanaler:

"På den korte bane kan jeg godt frygte, at det vil betyde færre lyttere til den klassiske musik, men jeg har tillid til, at de mange trofaste P2-lyttere vil finde over på DAB-kanalen med klassisk musik eller den nye DAB-kanal med jazzmusik," siger Morten Hesseldahl, der samtidig lover nye programmer med klassisk musik på DR 1 og DR K.

ohrstrom@k.dk