Klichéagtigt om selvmord

Vibeke Manniches spændingsroman "Skrøbelige hjerter" er for tung i travet

Vibeke Manniche: Skrøbelige hjerter. 236 sider. 249 kroner. Forlaget Liva.
Vibeke Manniche: Skrøbelige hjerter. 236 sider. 249 kroner. Forlaget Liva.

En lægeroman, men ikke en romantisk af slagsen. Vibeke Manniche, der selv er læge, giver i "Skrøbelige hjerter" en usminket og troværdig skildring af sygehuslægernes pressede og strengt hierarkiske hverdag. Bogen er imidlertid mindre troværdig som den spændingsroman, den også vil være. I denne egenskab er den for tung i travet.

ovedpersonen er en ung læge og enlig mor, Anna. På skadestuen undersøger hun en ung biotekdirektør, der har været ude for et færdselsuheld, men tilsyneladende er uskadt. Kort efter erfarer Anna, at manden har begået selvmord. Hun undrer sig. For intet tydede på, at han var selvmordstruet. Tværtimod: Hans allerede flotte karriere var fortsat i den opstigende fase. Men efterhånden viser det sig, at han var involveret i forskningssvindel. Og fra en højtstående person i medicinalindustrien lod han til at have modtaget visse trusler. Altså virkelig en betændt sag – og mere forgrenet end som så.

Når Vibeke Manniche er bedst, skriver hun med vid og lune. Men for det meste er hendes sprog temmelig anonymt – og beretningen for løs. Det kniber med at fokusere. En historie i historien handler om Annas privatliv med dets nagende savn. Et af smertepunkterne: Hvorfor blev hun forladt af sin mand? Længe aner hun det ikke. Manniche forholder sig med større fortrolighed til Annas følelsesmæssige frustrationer end til plottet, der – da det omsider bliver hovedsagen – er for klichéagtigt i sit udtryk til at fænge.

Vibeke Manniche: Skrøbelige hjerter. 236 sider. 249 kroner. Forlaget Liva.