Klip fra scrapbogen

BØGER Fin samling af oplevelser, stemninger og tilstande ifølge Sven Holm

Man kommer vidt omkring i Sven Holms nye bog "Dronning Margrethes hår og 33 andre klip". Her er personlige erindringsglimt, refleksioner over musik og kærlighed, digterportrætter og noget, Sven Holm kalder "9 små galne prædikener", med så forskellige emner som børn, fremmede, emballage, forlegenhed, tøj og hunde.

Ifølge bogens kolofon har dele af samlingen, i tidligere versioner, været trykt i diverse aviser, tidsskrifter og antologier, men med "Dronning Margrethes hår" har vi altså essayisten og causøren Sven Holm samlet på ét bræt.

Et af samlingens absolutte højdepunkter er Holms skildring af "Sankt Hans og Villys aften". Holm ser her tilbage på sit venskab med forfatteren Villy Sørensen og deres tradition med at holde sankthansaften sammen. Og meget mere end små 12 sider behøver han altså ikke, for at tegne et klart, præcist og facetteret portræt af sin digterven. Sven Holm fremhæver blandt andet Sørensen således:

"Han var en storslået instrumentator. Andre betydelige personligheder kan være dirigenter, men han var instrumentator, han lod hvert instrument synge med sit næb, men sammensætningen af musikken havde han følingen med. I virkeligheden var Villy Sørensen altid den samme Villy Sørensen: totalt uberegnelig, til overmål fuld af inventioner og overraskelser. Og samtidig elskede han genkendelsen og genkaldelsen af fjerne eller nære fortider, hans egen barndom og skoletid eller et eller andet, man havde talt med ham om for en måned siden – eller var det måske ved den forrige sankthans?"

Selv om teksterne i "Dronning Margrethes hår" i form og indhold er meget forskellige, så er de fleste karakteriseret ved Holms fremragende evne til på underfundig og overraskende vis lynhurtigt at skære ind til sagens kerne. Her er bid og vid og meningers mandsmod, ofte fremlagt med et glimt i øjet og humorens milde understrøm klukkende gennem teksterne.

Enkelte indslag er måske en kende tyndbenede og kunne snildt være endt som fraklip, uden at dansk litteratur af den grund ville være gået nedenom og hjem. Det gælder for eksempel digtet om dronning Margrethes hår, som efter min mening aldrig rigtig kommer til at fungere. Set som helhed er det dog en bagatel i en ellers fin samling af oplevelser, stemninger og tilstande ifølge Sven Holm.

Sven Holm: Dronning Margrethes hår og 33 andre klip. 192 sider. 225 kr. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk