Prøv avisen
Reportage

Klostrets tykke mure giver arbejdsro for de travle

(Det giver virkelig mening både at bevare et stykke kulturarv og at skabe et sted, hvor mennesker kan lide at komme, siger forvalteren på Ørslev Kloster Janne Fruergaard Keyes. – Foto: Ernst van Norde/ritzau

Komponister, forfattere, ph.d.-studerende og mange andre finder vej til Ørslev Kloster Refugium mellem Viborg og Skive for at fordybe sig i et stykke arbejde. Den eneste regel på stedet er, at ingen banker på hinandens døre

Tyst er et lidt overset ord, men lige her på Ørslev Kloster er det på sin plads.

Allerede ude på gårdspladsen med de ældgamle, ujævne pigsten fornemmes det. Det er, som om fødderne helt automatisk træder lidt lettere og lidt mere lydløst end ellers. Indenfor bag de tykke hvidkalkede mure tager Janne Fruergaard Keyes imod, alt imens hun smilende og med lav stemmeføring er ved at forklare et par gæster, hvor de skal cykle hen for at finde vejboden med jordbær.

”Det ligger i stedets dna, at det er bygget til fordybelse. De fleste fornemmer den stemning med det samme, så det skiller sig virkelig ud, hvis der en gang imellem kommer et menneske, der insisterer på at tale med høj stemmeføring,” siger Janne Fruergaard Keyes. Hun har de seneste 13 år været forvalter på Ørslev Kloster Refugium og driver stedet i den ånd, der har ligget i middelalderbygningerne lige fra begyndelsen.

Fordybelsen handler ikke om indadvendt meditation eller en introvert trækken-sig-ind-i-sig-selv, nej, det handler slet og ret om at få bestilt noget. Gæsterne er her, fordi de har et arbejdsprojekt, der kræver deres fulde koncentration. Det kan være forfatteren, der skal færdiggøre en bog, komponisten, der skal finde inspiration til at få toner skrevet ned på nodepapir, den ph.d.-studerende, der skal færdiggøre sin afhandling, politikeren, der skal justere et partiprogram, erhvervslederen, der skal formuluere virksomhedens strategi eller en helt sjette kategori. Nogle kommer bare for en enkelt nat, mens andre bliver i flere uger. Gæsterne klarer som udgangspunkt sig selv, og alt er tilladt. Dog er der en enkelt regel: Ingen banker på hinandens døre. Det er vigtigt, at arbejdsroen bliver respekteret, for det er som regel travle mennesker, der opsøger refugiet. Til gengæld er det mere reglen end undtagelsen, at en refugiegæst sætter sig ved flyglet og spiller lidt i en selvvalgt pause, eller at der opstår et fælles madlavningsprojekt eller kagebagning i køkkenet, når flere er samlet der. På en sommerdag som den, Kristeligt Dagblads udsendte oplevede, kan der også være hyggelig snak over en kop kaffe på terrassen eller aftaler om fælles gåture i det 40 tønder land store park-og skovområde, der hører til klostret.

Andre læser lige nu