Knausgård går til angreb på svensk berøringsangst

Den norske forfatter mener i nyt interview, at tavshed er årsagen til Sverigedemokraternes fremgang

Knausgård, der er bosat i Skåne, gør i et nyt interview med den norske avis Aftenposten op med indvandrer-debatten og peger på, at ønsket om at opføre sig anstændigt har tabuiseret integrationsproblemer.
Knausgård, der er bosat i Skåne, gør i et nyt interview med den norske avis Aftenposten op med indvandrer-debatten og peger på, at ønsket om at opføre sig anstændigt har tabuiseret integrationsproblemer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hvis der er én mand, der kan få den svenske debat til at koge, er det den norske forfatter Karl Ove Knausgård, der med jævne mellemrum stikker til svenskernes selvopfattelse.

Knausgård, der er bosat i Skåne, gør i et nyt interview med den norske avis Aftenposten op med indvandrer-debatten og peger på, at ønsket om at opføre sig anstændigt har tabuiseret integrationsproblemer.

”Hvis man taler om problemerne, bliver man automatisk udpeget som indvandrerkritisk, men sådan behøver det ikke være. Det er det, der har skabt Sverigedemokraternes fremgang (“) Deres støtter er ikke alle mod indvandring, men jeg tror, det er en protest mod ikke at blive hørt,” siger han.

I flere undersøgelser står Sverigedemokraterne til at blive landets største parti.

Knausgård mener, at der de seneste måneder er sket en klar udvikling i svensk politik, hvor flere af de emner, der for kort tid siden var tabu, nu bliver debatteret.

”Der hersker dog alligevel fortsat en berøringsangst, hvor tingene ofte bliver meget sort/hvide, og der er ingen dialog mellem fronterne. Derfor mener jeg, at Fremskridtspartiet er en velsignelse for Norge. Jeg er ikke enig med partiet, men det er godt, at de kan tale frit uden at blive dæmoniseret,” siger han om Dansk Folkepartis norske broderparti.

Knausgård mener, at flygtningekrisen har skærpet polariseringen i Sverige.

Konsekvenserne af den øgede indvandring er ifølge forfatteren svære at spå om, men det værste, der kan ske, er ghettofisering, hvor privilegierne er samlet ét sted, og problemerne et andet.

Han mener, Stockholm er en delt by.

”Den hvide middel- og overklasse samles i centrum, mens indvandrerne og arbejderklassen bor i forstæderne. Den hvide middelklasse er for indvandring, men har dem ikke tæt på og bliver rasende, hvis nogen kommer med højrepopulistiske synspunkter. Vi skal kunne tale om problematiske sider ved indvandring, ellers vokser problemerne bare,” lyder det fra forfatteren.