Nyt videofænomen med knitren, raslen og hvisken får danskere til at slappe af

Et videofænomen, hvor folk hvisker, rører ved visne blomster eller fører en blød makeup-børste henover deres ansigter er blevet populært blandt andet i Danmark. Krigsveteraner fortæller, at det lindrer deres symptomer, og for nogle kan det være et middel mod stress og søvnproblemer, siger ekspert

De såkaldte ASMR-videoer deler vandene, men for nogle kan de virke enormt afslappende og ligefrem afstressende. Her er det hollandske Ilse Blansert, der bruger blomsten til at skabe beroligende lyde. – Foto: Rick Madonik/Toronto Star via Getty Images/Ritzau Scanpix.
De såkaldte ASMR-videoer deler vandene, men for nogle kan de virke enormt afslappende og ligefrem afstressende. Her er det hollandske Ilse Blansert, der bruger blomsten til at skabe beroligende lyde. – Foto: Rick Madonik/Toronto Star via Getty Images/Ritzau Scanpix.

En ung kvinde hvisker til kameraet, mens hun bevæger sin overkrop fra side til side. Hun reder sit hår og lader lyden nå mikrofonen, som står foran hende. Hun holder hårbørsten frem foran sig og tapper på den med fingrene, så neglene mod plasticen afgiver en lyd. Kvinden henvender sig så direkte til kameraet foran hende og derigennem til sit publikum, der sidder hjemme bag deres skærme, og spørger, om de har haft en god dag.

Et eksempel på en ASMR-video 3808720

Beskrivelsen af denne populære Youtube-video lyder måske som en mærkelig blanding af lyde og bevægelser, der kan virke intime eller måske næsten frastødende for nogle. Men kendere af det mere og mere udbredte internetfænomen ASMR ved, at videoer som denne snarere vil fremkalde en ikke-seksuel, men afslappende og behagelig fornemmelse, der minder om kuldegysninger – også kaldet tingles – hos de millioner af mennesker, der hver dag ser med.

Det er lydene, der er i fokus i de såkaldte ASMR-videoer, og de findes i utallige udgaver, hvor personerne bag eksempelvis hvisker, knitrer med plastic eller papir, laver smaske- eller kysselyde eller rører ved visne blomster, mens de filmer sig selv til glæde for de mennesker, der bruger videoerne til at falde til ro og slappe af. Flere fortæller, at videoerne er en god hjælp til at tømme hovedet for tanker, så de nemmere falder i søvn og mærker mindre til lidelser som stress og angst.

Det lyder måske en smule mærkværdigt, men der er faktisk noget om det, og det ved ph.d.-studerende ved institut for kommunikation og kultur på Aarhus Universitet Helle Breth Klausen alt om. Hun forsker i det digitale fænomen ASMR, der står for det mindre mundrette ”Autonomous Sensory Meridian Response”, på dansk ”subjektiv sanselig nydelses-respons”.

”I ASMR-videoerne imiterer man typisk lydene fra hverdagssituationer såsom en tur til frisøren, hvorfra man kender lyden af rindende vand, skummende sæbe og følelsen af berøring af hovedbunden. Og med lidt indlevelse kan de virke enormt afslappende og bruges som en distraktion fra det, man måske går og tumler med,” siger Helle Breth Klausen, der fortæller, at man særligt inden for psykologien og neurovidenskaben er begyndt at se nærmere på fænomenet, hvor engelske forskere har for nylig påvist, at videoerne kan sænke tilskuernes hjerterytme.

”Så der sker noget fysiologisk, og det er rart nok at have bevis for, men i kommentarsporene til videoerne er der samtidig krigsveteraner, der fortæller, at de lindrer deres symptomer og stressrelaterede anfald, og det er et ligeså gyldigt bevis på, at videoerne kan noget,” siger Helle Breth Klausen.

ASMR dukkede for første gang op som begreb i 2007, og snart begyndte folk at dele videoer med lyde via den digitale tjeneste Youtube. I dag findes der omkring 30 millioner ASMR-videoer på Youtube, hvor folk hvisker til kameraet eller knitrer med plastic og papir, og på Google er der stadig flere, der søger efter fænomenet. Blandt dem, der på verdensplan søger mest på denne type videoer, er danskerne.

ASMR-video med plastic-lyde 3808734

Det skyldes måske, at videoerne i bund og grund er et redskab til at kunne mærke sig selv i en travl tid, mener Helle Breth Klausen, der sammenligner ASMR med andre værktøjer som lydterapi og mindfulness.

”Vi mennesker bliver ved med at vende tilbage til det her med at ville mærke vores krop, nulstille vores hjerne og være til stede i nuet. For nogle mennesker er det her en måde at opnå det, fordi de kun koncentrerer sig om de tilfredsstillende lyde og langsomme bevægelser i videoen,” siger hun og tilføjer, at det er karakteristisk, at videoerne foregår i et langsomt tempo i en tid, hvor det meste ellers går stærkt.

Og dermed giver hun sit bud på, hvad ASMR kan, som man ikke opnår ved eksempelvis at give sig i kast med andre former for mindful-ness.

”Der er den fysiske reaktion, og den salighed, som den afstedkommer. Det kan føles, som om nogen rører ved en, selvom det bare er lyd og billede. Det flytter fokus og giver en følelse af ro og tilstedeværelse, og den kan man måske også opnå ved at lytte til delfinlyde eller ved at meditere, men her er der så samtidig en interaktion kørende,” siger hun.

”Der bliver etableret en personlig dimension, fordi der sidder et menneske på den anden side af skærmen, og det virker mere personligt end eksempelvis delfinsang. Nogle gange kan der være et venskabeligt og næsten moderligt bånd mellem dem, der producerer videoerne og den, der ser med, og som oplever, at der faktisk er en, der henvender sig direkte til dig og spørger, om du har haft en god dag.”

Men hvis det er selskab og venskab, som er en stor del af attraktionen, hvorfor sidder man så bag en skærm, fremfor at bevæge sig ud i den virkelig verden?

”Der ingen forventninger til, at du skal svare eller interagere med personen på skærmen, når du ser en ASMR-video. Der er ingen, der bliver fornærmet, hvis du falder i søvn. Faktisk tværtimod. Der er noget uforpligtende og befriende over en imiteret social situation, hvor du ikke forventes at følge de sociale koder, som vi til daglig er viklet ind i, fordi der er forventninger til vores rolle som menneske, kollega, søster og kæreste. Når du ser og lytter til ASMR-videoer kan du bare læne dig tilbage og være fuldstændig afslappet. Du skal ikke præstere, og det er befriende for mange mennesker,” siger Helle Breth Klausen, der samtidig peger på, at det er nemt og bekvemt og lige til at gå til, hvis blot du har en internetforbindelse.

”Mange spørger, om ASMR ikke en erstatning for noget virkeligt og autentisk, men jeg tror nærmere, at det er en kategori for sig selv, som kan noget andet,” siger hun om fænomenet, der bare vokser og vokser.

Senest er flere virksomheder begyndt at bruge ASMR i deres markedsføring. Ikea i USA har lavet en række ASMR-inspirerede videoer målrettet universitetsstuderende, hvor der var fokus på de lyde, som produkterne afgiver. Det samme har bilfirmaet Renault gjort i forbindelse med lanceringen af en ny støjsvag elbil og under sidste års Super Bowl, som er den største sportsbegivenhed i USA, overraskede et ølfirma med en ASMR-reklame i pausen. Pludselig var der en reklame, der gjorde det modsatte af alle de andre. I stedet for at råbe højere og højere, var de helt stille.