På Køng Museum fortælles historien om en mands kamp mod fattigdom

Det sydsjællandske museum Køng Museum kan snart fejre sit 20-årsjubilæum. På museet kan man både opleve kunsthåndværk i hør og få historien om en mand, der hjalp samfundets svageste

Køng Museum ligger i de lokaler, der engang var administrationsbygning for Niels Rybergs linnedfabrik. –
Køng Museum ligger i de lokaler, der engang var administrationsbygning for Niels Rybergs linnedfabrik. – . Foto: Køng Museums støtteforening.

Bag et museums gule vægge på Sydsjælland gemmer sig både kunsthåndværk og historien om en mand, der var mange år forud for sin tid. Museet er Køng Museum i landsbyen af samme navn, der ligger midt imellem Vordingborg og Næstved. Der plejede at ligge en linnedfabrik, og det er også den historie, som museet dykker ned i.

Køng Museum har den 8. oktober 20-årsjubilæum, og ifølge formanden for dets støtteforening, Hanne Tommerup, er der flere gode grunde til at vende snuden mod Sydsjælland og besøge museet. En grund, som hun særligt fremhæver, er, at grundlæggeren af linnedfabrikken, Niels Ryberg (1725-1804), var engageret i kampen mod fattigdom i en tid, hvor det ikke var udbredt.

”Den permanente udstilling fortæller historien om Niels Ryberg, som blev en af Danmarks rigeste mænd. Det usædvanlige ved ham var, at han havde et socialt sind, og at han ville være med til at bekæmpe den ekstreme fattigdom, der var i Danmark dengang. Der eksisterede ikke den sociale forsorg, som vi er vant til i dag,” siger Hanne Tommerup.

Hun forestiller sig, at lysten til at hjælpe medborgere fra dårlige kår kom fra Niels Rybergs egen opvækst. Han var søn af en fæstebonde, og Hanne Tommerup vurderer, at han følte en taknemmelighed for at have klaret sig så godt. Derfor købte han sine forældres fæstegård til dem, og han gennemførte en række tiltag i Køng, der førte til, at der stort set ingen tiggere var at finde i byen.

”På det tidspunkt solgte kongen (Christian den Syvende, red.) ud af sine ryttergodser, og Niels Ryberg, der indtil da havde været købmand, købte Øbjerggård i Køng i slutningen af 1700-tallet. Der blev linnedfabrikken bygget op fra bunden. Der blev etableret et væverseminarium og en spindeskole, og landsbyens børn havde mulighed for at gå i skole samtidig. Niels Ryberg fik også ombygget Køng Kirke, så den kunne rumme alle fabrikkens medarbejdere,” siger hun.

Fabrikken var i flere år også kongelig hofleverandør, men det er ikke kun historien om Niels Ryberg og hans fabrik, man kan opleve på Køng Museum. Der er en skiftende udstilling, som består af kunsthåndværk. I anledning af jubilæet kan man opleve en særlig udstilling med kunst i hør.

”Vi prøver at få fat i de dygtigste kunsthåndværkere, og vi fokuserer især på hør. I denne omgang har vi fået fat i Hanne Skyum og Charlotte Schrøder, der er nogle af de allerdygtigste vævere. Vi vil gerne bevare en forbindelse til stedets rødder via vores fokus på hør. Det særlige ved Køng Museum er nemlig historien om manden, der gjorde en forskel for et lille landsbysamfund.”