Kolding fejrer filosoffen

En to måneder lang fejring af Søren Kierkegaards 200-års-jubilæum begyndte mandag eftermiddag på Kolding Hovedbibliotek

Filosof Søren Kierkegaard (1813-1855).
Filosof Søren Kierkegaard (1813-1855). Foto: Jens Hage.

Det røde bånd, der markerede starten på en to måneder lang fejring af Søren Kierkegaards 200-års-jubilæum, blev klippet mandag eftermiddag på Kolding Hovedbibliotek. Biblioteket satser på en bred formidling af filosoffens tanker og værker:

Han er nok den mest kendte dansker efter H.C. Andersen. Men hvor alle mennesker kender H.C. Andersen, er der kun få, der ved, hvad Kierkegaard egentlig stod for. Og det til trods for, at hans pointer faktisk er meget moderne, siger bibliotekar Sofie Fredborg.

Af samme grund har man valgt at formidle Kierkegaard meget bredt.

I løbet af de kommende måneder kan man ikke bare læse og se videoer om Kierkegaard man får også lejlighed til at opleve ham på sin egen krop og prøve hans tanker af.

Festivalen byder blandt andet på såkaldte filosofi walks, hvor man bliver præsenteret for et af hverdagens dilemmaer. Ligesom Kierkegaard havde for vane at vandre og tænke, får deltagerne også her mulighed for at overveje og diskutere problemstillingen under en gåtur.

LÆS OGSÅ: Kierkegaard skal med i hverdagen

Claus Damgaard leverer comedy showet Kierkegaard Comedy Show et dødsensalvorligt comedy show om kærlighed, sex og parforhold og afholder workshop om, hvordan man gennem fysiske øvelser kan implementere Kierkegaard i sin hverdag.

Har man en smartphone, kan man via en app løse et kærlighedsmysterium, og man kan uploade sit eget dilemma via en iPad til You-Tube.

Selvom Kierkegaard er 200 år gammel, gjorde han sig tanker om nogle af de ting, vi tumler med i dag. Blandt andet talte han meget om at være i nuet og om at tage sine valg selv. Mange unge er meget optaget af at finde sin egen identitet og af, hvordan man lever sit liv på den bedste måde. Jeg håber, at Kierkegaard-festivalen kan åbne de unges øjne for hans store potentiale, siger Sofie Fredborg.

Så den store satsning på Kierkegaard handler ikke bare om at udlåne flere bøger:

Vi mener, at den brede formidling understøtter demokratiet ved at involvere folk aktivt. Når man involverer sig, får man bedre muligheder for selv at tage stilling og det er alfa og omega i et demokrati.